Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Luleå försvarar guldet”

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästarlaget Luleå tar hand om SM-guldet för tredje året i följd. Det tror SVT:s expert Maria Rooth.

–Ja, Luleå får gälla som favoriter även i år då de har ett relativt intakt lag från förra året. Det är ett stabilt lag med bra och hungrigt ledarskap i laget, säger Maria Rooth.

– De har tappat några spelare men har å andra sidan fått in två klassvärvningar som Nicoline Södergaard Jensen och Minatsu Murase, enligt Rooth.

HV71 och Brynäs utmanar

Hon tror att det blir den jämnaste säsongen någonsin i år, med fem-sex lag som kan ta SM-guld och att Luleå utmanas främst av HV71 och Brynäs.

– HV71 har fått in otroligt många bra namn till ett redan solitt lagbygge. De ser ut att bli starka i år, med ett litet frågetecken kring målvakterna som måste prestera på en ännu högre nivå än förra året om man vill slåss om guldet, säger Maria.

– Brynäs har också värvat en del klasspelare. Utöver de namnkunniga Lara Stalder, Maja Nylén-Persson och Michela Cava, tillkommer två otroligt offensiva tjeckiskor, Denisa Krizova och Katerina Mrazova. Brynäs kommer att kunna leverera framåt, men frågetecknet är i defensiven. Dessutom, är laget redo för att gå från botten till toppen av tabellen på en säsong? Tveksamt, säger Maria Rooth.

SDE kan överraska

Ett lag som kan bli årets positiva överraskning är Stockholmslaget SDE.

– De har ett ruggigt kämpande lag, en bra målvakt i Sofia Reideborn, samt att de samlat på sig mer erfarenhet från högsta serien. Det är deras tur att ta ett steg till i år, säger Maria Rooth.

Maria tror också att alla årets lag får stanna i SDHL men att Göteborg får det tufft och troligen också Leksand.

– Göteborg får inte till det och saknar spets och Leksand saknar kontinuitet. Där byts det tränare och spelare hej vilt, klubben måste få ett lugn för att kunna samla styrkorna, menar hon.

Bästa ligan i världen

Maria Rooth håller SDHL högt.

– SDHL växer för varje år och har aldrig varit starkare, utan tvekan. I samma takt som de ekonomiska musklerna blir större så blir också ligan bättre, anser Maria.

– I och med att CWHL i Kanada har lagts ner så är SDHL den bästa professionella ligan i världen att spela i, menar Maria. Fler och fler klasspelare hittar hit och SDHL är ett säkert kort för utländska spelare som vill spela bra hockey, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Till sist några snabba:

Bästa värvningen?

– Jennifer Wakefield till Djurgården.

Vem vinner poängligan?

– Michela Cava, Brynäs

Vem vinner skytteligan?

– Kennedy Marchment, HV71

Vem vinner assistligan?

– Jenni Hiirikoski, Luleå

Största talangen i SDHL?

– Lova Blom, Djurgården

Expertens sluttabell

1. Luleå

2. HV71

3. Brynäs

4. Djurgården

5. Linköping

6. Modo

7. AIK

8. SDE

9. Leksand

10. Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.