Luleå vann SDHL-premiären mot Modo med 3-0. Foto: Bildbyrån

Luleåseger i premiären mot hårt kämpande Modo

Ett stundtals frustrerat Luleå och ett hårt kämpande Modo. Så kan SDHL-premiären i Norrbotten summeras. Iallafall första två perioderna. Sedan lossnade det för mästarlaget, som gjorde två snabba mål och vann med 3-0.

Det blev en betryggande seger till slut för Norrbottningarna. Men matchens två inledande perioder fick underkänt av Luleås stjärnspelare Emma Nordin, trots en ledning med 1-0.

– Jag tycker att det är väldigt ostrukturerat överlag. Det känns att det är en premiärmatch, det finns mycket kvar att jobba på. Jag ställer högre krav på mig själv än vad jag visar i dag, säger Nordin till SVT i periodvilan.

Damkronorna

Men i tredje perioden kom Luleå-målen samtidigt som Modo blev allt tröttare. Först ett skott av Jenny Hiirikoski som styrdes in av nyförvärvet Nicoline Söndergaard Jensen, och sedan dags för erfarna Johanna Fällman att premiärnäta i numerärt överläge.

Luleå hade också chans till 4-0 på straff i matchens slutskede, men Modos målvakt Klara Peslarova satte stopp för Petra Nieminens framfart.

Modo inledde offensivt

Annars var det Modo som verkade ha längtat extra mycket efter säsongspremiären: gästerna inledde med hård press mot laget omnämnt som ”svensk damishockeys stormakt” just nu efter två raka SM-guld.

Ett epitet som snart gjorde sig påmint. Modo föll tillbaka och i mitten av första perioden kom ledningsmålet. Josefine Hoegh Persson såg en lucka mellan benen på en Modospelare och passade fram Michelle Karvinen, som omarkerad kunde placera in pucken bakom Klara Peslarova och fira säsongens första mål.

Stolpen räddade dubbelt upp

Men matchen kändes långt ifrån avgjord. Modo, ett ungt lag med många spelare födda efter 2000-talsstrecket, kämpade tappert och tog inte ut någon förlust i förskott.

– Jag är imponerad av Modo, de gör det här riktigt bra, kommenterar SVT:s Chris Härenstam.

I mittperioden var gästerna nära att kvittera när Ebba Tärnfjord via skridskon i princip motade in pucken i nät men stolpen räddningen för Sara Grahn denna gång.

Stolpen också räddningen för Modo bara några minuter senare när Michelle Karvinen återigen hade fritt läge på mål, men mittperioden slutade mållös.