SDHL har gått ut med ett uttalande om Damkronornas bojkott Foto: Bildbyrån.

Damkronornas hemmaturnering i Luleå ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet har fortfarande inte nått någon lösning i konflikten mellan dem. Nu ställs hemmaturneringen i Luleå i november in, meddelar förbundet.

Det var för en månad sedan som 43 spelare i Damkronorna gemensamt meddelade att de bojkottar landslagsspel, och att de inte skulle spela i den kommande femnationsturneringen i Finland.

Sedan dess har Damkronorna, som representeras av spelarfacket Sico, och förbunder inte lyckats lösa konflikten. Nu står det klart att hemmaturneringen i Luleå i november ställs in, ett besked förbundet lämnade på sin hemsida.

Damkronorna

– Det är helt och hållet förbundet beslut att ställa in turneringen och spelarna tycker det är jättetråkigt, säger spelarfacket Sico:s representant Klara Stenberg till SVT Sport.

Det är förbundets som har valt att ställa in turneringen, hade ni kunnat förhindra det?

– Under de rådande förhållandena utan ett avtal ser vi det som osannolikt att kunna spela. Men vi hade hoppats att vi hade kommit längre i förhandlingen vid det här laget, säger Klara Stenberg.

”Tråkigt sportsligt”

Sverige skulle ha mött USA, Kanada och Finland, men eftersom spelarorganisationen inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängliga för Damkronorna ställs turneringen in.

– Det är jättetråkigt så klart. USA, Kanada och Finland är på damsidan de tre bästa nationerna, och det hade varit en väldigt bra turnering för vårt landslag som siktar på att avancera till den högsta divisionen igen i vår. Så det känns jättetråkigt att missa den möjligheten till tre jättetuffa och bra matcher. USA, Kanada och även Finland behöver garantier för att turneringen ska spelas. Det innebär att vi behöver lämna besked till dem. Därför lämnade vi besked till dem och arrangören Luleå i dag, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet till SVT Sport.

– De andra länderna har nog en viss förståelse för den här situationen. Men det är tråkigt sportsligt och tråkigt för våra internationella relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet