Luleå Hockey vann mot Linköping och nu toppar man tabellen. Foto: Bildbyrån

Luleå Hockey upp i serietopp

Uppdaterad
Publicerad

Luleås svit är nu uppe i elva segrar på de tolv senaste omgångarna – varav tre raka med totalt 12–2. Borta mot Linköping vann serieledaren från Norrbotten med 3–1.

Luleås svit är nu uppe i elva segrar på de tolv senaste omgångarna – varav tre raka med totalt 12–2.

Borta mot Linköping vann serieledaren från Norrbotten med 3–1.

För Linköping var det den fjärde raka förlusten och laget verkar fast i bottenstriden.

Inte mycket talade för tabelltolvan Linköping – som inför lördagen hade åkt på stryk de tre senaste matcherna med totalt 3–9.

För motståndet stod nämligen superheta tabelltvåan Luleå – med tio segrar av elva möjliga på sistone och hela 23 poäng före östgötarna.

Något som också märktes på isen – där gästerna förde spelet och hade hela 14–5 i skottstatistik efter två perioder.

Riktigt svag offensiv

LHC mäktade alltså bara med fem ynka skott som träffade gästernas mål på 40 minuters spel, varav ett enda i mittakten.

Ändå var hemmalaget närmast att ta ledningen, då Andrew Gordon serverade ett jätteläge till kedjepolaren Broc Little. Men målvakten David Rautio svarade för en strålande räddning då skyttekungen var helt fri.

Linköping försvarade sig väldigt starkt och klarade bland annat av spel tre mot fem.

Men till slut fick gästerna utdelning på sitt spelmässiga övertag.

Jonas Berglund sköt och Isac Brännström styrde in pucken från nära håll – förbi den annars duktige Jacob Johansson i kassen.

– Vi rycker upp oss från den första perioden och nu ska vi bygga vidare i den tredje, sade Luleås Robin Kovacs till C More efter den andra perioden.

– Det är mycket vi måste förbättra. Vi slarvar på vägen framåt och blir av med pucken på fel ställen. Då kan de ställa om och trötta ut oss, sade Linköpings Henrik Törnqvist kritiskt.

Svårt att göra mål

LHC tryckte på mer i sista perioden, men hade som så många gånger tidigare i höst stora problem med effektiviteten.

I stället ökade Arttu Ilomäki på till 2–0 (efter att Filip Karlsson dribblat bort sig framför egen bur) och Nils Lundkvist till 3–0.

Andrew Gordon överlistade David Rautio och gav lite nerv igen. Men kanadensaren var alldeles för het på slutet i jakten på en ny reducering, drog på sig en utvisning och med en man mindre på isen kunde inte LHC hota.

SHL

Linköping HC logo

Linköping HC

1 - 3

Luleå HF logo

Luleå HF

0-0, 0-1, 1-2
Saab Arena, Linköping
Publik: 5396

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.