Nicklas Lidström och Henrik Lundqvist vann OS-guld tillsammans 2006. Foto: Bildbyrån

Lidströms hyllning till Lundqvist: ”En fantastisk karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist avslutar hockeykarriären.
Den tidigare backstjärnan, Nicklas Lidström, hyllar sin landsman.
– Blickar man tillbaka har Henke haft en fantastisk karriär och varit Sveriges bästa målvakt borta i NHL, säger ”Lidas” till SVT Sport.

Henrik Lundqvist har meddelat att han lägger plockhandsken på hyllan.

Det var i mitten av december som den svenska stjärnmålvakten berättade att han drabbats av ett hjärtfel där han sedan fick genomgå en efterföljande operation.

Det var sedan oklart om och när i dag 39-åriga Lundqvist skulle komma tillbaka in mellan stolparna, innan han nu tagit beslutet att lägga av.

”Sveriges bästa målvakt i NHL”

Den tidigare storbacken, Nicklas Lidström, hyllar sin landsman efter beskedet som Lidström själv förstår att Lundqvist tar även om det varit svårt.

– Det var lite förståeligt att han bestämmer sig för att inte fortsätta. Han fick problem med hjärtat förra säsongen och börjar bli lite till årens höst. Men det är också lite synd att det skulle sluta så här, säger Lidström och fortsätter:

– Men blickar man tillbaka har Henke haft en fantastisk karriär. Han har varit med om väldigt mycket, vunnit väldigt mycket och varit Sveriges bästa målvakt borta i NHL.

OS-guld i Turin

Lidström och Lundqvist har många fina minnen tillsammans i det svenska landslaget. Inte minst från de Olympiska spelen i Turin 2006 där de var del i laget som vann OS-guld efter finalsegern över Finland.

– Starkaste minnet med Henke är från Turin. Framför allt räddningarna som han gör under sista minuten när Finland pressar och har tagit ut målvakten i finalen.

– Jag är själv på isen och är väldigt nära situationen när han gör en fantastisk räddning. Det är ett starkt minne och sedan naturligtvis firandet efteråt när vi får komma hem till Stockholm och fira tillsammans.

Vad har ”Henke” betytt för svensk hockey?
– Han har betytt väldigt mycket. Framför allt då man tittar på hur lång karriär han har haft och hur framgångsrik han har varit. Framför allt i NHL men även i Tre Kronor. Han har varit med länge i landslaget och betytt oerhört mycket för svensk ishockey.

”Lättnad och lite vemod”

Nicklas Lidström avslutade själv sin karriär efter säsongen 2011/12.

Då hade han bland annat vunnit Stanley Cup fyra gånger och blivit utsedd till NHL:s bästa back vid sju tillfällen.

Men alla karriärer når ett slut, så även Lidströms. Han berättar att han kommer ihåg känslan som Lundqvist känner nu efter att han tagit det här beslutet.

– Det är både en slags lättnad och samtidigt lite vemod när ens karriär är över. Henke har haft en lång karriär och varit med länge i världstoppen. Det är vemodigt när beslutet tas, men jag tror att han kommer att kunna blicka tillbaka och känna en stor stolthet över sin karriär och allt han varit med om och vunnit, avslutar Lidström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer