Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström. Foto: TT

Washingtons superduo: ”Vi fann varandra direkt”

Uppdaterad
Publicerad

De fick vänta och vänta.
Förlusterna i slutspelet var tunga och svåra men till slut fick Washingtons duo sin trofé efter över ett decennium av nederlag i Stanley Cup.
– Är det mig det är fel på hann jag tänka. Jag grubblade en hel del över det där ”om somrarna.” Jag hann tänka: De kanske inte vill ha oss kvar snart, säger Nicklas Bäckström.

De är den magiska duon som tillsammans till slut gav Washington Capitals den efterlängtade trofén. Lord Stanleys mytomspunna pokal. Till slut kunde de uppfylla sitt öde. Världens bäste målskytt och en av världens främsta passningsspelare som funnit en kemi av sällan skådat slag.

– Vi var två unga killar som kom in i ligan med mycket entusiasm. Båda är från Europa och vi fann varandra både på och utanför isen, säger Alexander Ovetjkin, eller som han också kallas ”den fantastiska 8:an, ” ett nummer som han bär som en homage till sin mamma som också hon var en stor idrottare. OS-guld i basket för Sovjet 1976 i Montreal. Mamma Tatjana.

– Det är tack vare henne och min pappa som jag har de färdigheterna som jag har.

– Men det är så mycket mer som krävas för att lyckas. Detaljer av hårt arbete och även hälsan. Men den fick jag också av mina föräldrar.

Klarar allt

Ovetjkin har sju säsonger med 50 eller fler mål i NHL. Som jämförelse så har bara en svensk lyckats nå den magiska siffran. Det var Håkan Loob och han gjorde det en gång.

– Det är som han själv sa när han kom hit. ”Jag är den ryska maskinen, jag går aldrig sönder” och så har det varit. Han klarar allt.

– Hela hans karriär och liv är som en saga. Han är den som givit den här klubben hopp om Stanley Cup och till slut gav han oss titeln, säger Bäckström.

Ovetjkin menar i sin tur att hans framgång inte hade varit möjlig utan Bäckström.

– Han har betytt mycket. Ibland tror man att han inte ser dig men det gör han. Alltid. Han vet exakt vart han har alla spelare och man måste alltid förvänta sig en passning för den kan komma när som helst, säger den väldige ryssen.

Hade han gjort så många mål utan dig Nicklas?

– Ja, det hade han. Han hade varit lika bra oavsett. Det där skottet, säger Bäckis och försvinner samtidigt i tanken. Sen spänner han blicken och konstaterar:

– Det finns ingen som kan skjuta pucken som han. Hans skott är inte av denna värld.

”Tog hand om mig direkt”

Men har inte du ändå haft en stor del i det här?

– Absolut, vi är ett lag och ett lag består av fler än en spelare men Ovetjkin är en spelare som oavsett vad hade gjort det han gjort. Det är ett fenomen.

Varför är ni så nära varandra?

– Han tog hand om mig direkt när jag kom hit. Han visade att jag var viktig för honom och klubben och det var så klart min lycka.

Ovetjkins storhet är oomtvistad i Washington efter Stanley Cup-segern.

Han är spelaren som säljer tröjor. Personen som ”partar” med fansen och människan som säger exakt vad han tycker.

Han har en förmåga att alltid vända press till något positivt. Har han blivit kritiserad så svarar han nästa match med att skjuta ett hat-trick. Jag har sett det så många gånger och det är ingen slump. Han kan plocka fram den där växeln som ingen tror finns, säger Bäckström som själv också har en förklaring till som personliga framgång genom åren.

– Jag har alltid levt i nuet. Jag har aldrig varken kollat bakåt eller framåt utan bara agerat i nuet. Jag tror att det har gjort att jag lyckats vara så bra över så lång tid i den här ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer