Svenske målvakten Jacob Markström storspelade och såg till att Vancouver slog ut mästarna St Louis. Foto: TT

Markströms Vancouver slog ut mästarlaget

Vancouver vann över de regerande Stanley Cup-mästarna St Louis med 6–2 och är vidare till kvartsfinal.

– Det är så kul att spela hockey just nu, speciellt när man vinner och när man vinner på det här sättet, säger Vancouvers målvakt Jacob Markström.

Vancouver dominerade totalt i det sjätte åttondelsmötet med St Louis.

Med två perioder spelade var ställningen 4–0 till kanadensarna i Edmonton. I tredje gjorde vinnarna ytterligare två mål samtidigt som St Louis friserade slutsiffrorna något med hjälp av tvåmålsskytten Jaden Schwartz.

Markström lyfts till skyarna

Jacob Markström räddade 34 puckar i Vancouvers mål och hans insatser hyllas av lagkamraterna efter matchen.

– Under hela säsongen har han spelat jättebra. Vi vet att han kommer att rädda oss, vad som än händer, säger Antoine Roussel.

– Jag vet inte hur vi hade klarat oss utan ”Marky”, säger Brock Boeser.

På frågan vad som krävs för att ta sig hela vägen till en Stanley Cup-vinst nämner Jay Beagle, som tog hem pokalen med Washington 2018, just målvaktsspelet som avgörande.

– Utmärkt målvaktsspel är avgörande och det är vad vi har med ”Marky”, säger han.

Härnäst möter Vancouver Vegas i kvartsfinalserien.

– Man njuter av vinsten en kort stund, men sedan fokuserar man genast på nästa omgång, säger Vancouvers tvåmålsskytt Tyler Motte.

– Det här är ett steg på vägen (till final) och vi har några steg kvar, säger Markström.

Elias Petterson noterades för två assist.

Philadelphia vidare

Åttondelsserien mellan Philadelphia och Montreal slutar 4–2 till de förstnämnda som härnäst möter New York Islanders.

– Det är ett bra lag, de har en riktigt bra målvakt och spelar ett bra försvar, säger Kevin Hayes om det kommande motståndet.

Philadelphia tog tidigt grepp om matchen i NHL-bubblan i Toronto. Efter 20 sekunder kom 1–0 via Ivan Provorovs klubba efter en passning av Hayes som vann en tekning framför Montreals kasse.

Fem minuter senare var det Hayes som satte 2–0.

– Det var en bra laginsats, det är tufft att vinna fyra matcher i den här serien, säger Kevin Hayes.

Islanders väntar

Montreals Nick Suzuki gjorde två mål, först reducerade han till 2–1 i första perioden och sedan, efter det att Michael Raffl hade satt Philadelphias tredje mål i andra perioden, reducerade han igen, till 3–2 vilket också blev slutresultatet.

Kanadensarna spelade utan forwarden Brendan Gallagher som fick en käkfraktur efter att ha tacklats av Philadelphias Matt Niskanen i förra mötet. Niskanen stängdes i sin tur av i en match.

Philadelphias målvakt Carter Hart gjorde 31 räddningar. Laget, som seedades etta i östra konferensen, möter härnäst New York Islanders, seedade sexa, som vann sin åttondelsserie mot Washington.