Jesper Frödén, tredje spelaren från vänster, firar ett av sina mål i mötet med Schweiz. Foto: Bildbyrån

Sverige körde över Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Två inledande förluster.

Men mot Schweiz lossnade det rejält för Tre Kronor – som vann med hela 7-0 (!).

– Alla spelade lite på gränsen och det var vad vi behövde, säger målskytten Adrian Kempe till SVT.

Tre Kronor har minst sagt haft grus i maskineriet i inledningen av hockey-VM. Först förlust med 3-4 mot Danmark och därefter blev man nollade av Belarus.

Mot Schweiz, som var obesegrade inför tisdagskvällens möte, var det proppen ur när Sverige vann med 7-0.

Ishockey-VM

– Det var skönt. Vi kom ut från start och visade direkt att vi är det bättre laget. Det var rakt igenom 60 bra minuter, från målvakten upp till forwards, säger Adrian Kempe.

Förbundskapten Johan Garpenlöv valde att rotera ordentligt, och när det stod klart att Carl Klingberg spelat färdigt i VM på grund av en underkroppsskada fick även Jesper Frödén chansen i fjärdelinan tillsammans med Skellefteåkollegan Andreas Wingerli och Frölundas Max Friberg.

Åtta minuter in i Frödéns VM-debut gjorde han också det förlösande 1-0-målet. Kort därefter utökade NHL-stjärnan Adrian Kempe ledningen med ett rappt och oväntat skott.

”Tävlar mycket bättre”

– Jättekul att få göra mål i debuten, det är skitkul. Vi tävlar mycket bättre där ute än i de två första matcherna, vinner mycket mer dueller. Mer kampvilja, fortsätt med det, sa Jesper Frödén till SVT i den första periodpausen.

Efter ytterligare två svenskmål i mellanakten, varav en fullträff till av Frödén, fortsatte det att rinna i väg i slutperioden. Matchen slutade hela 7-0. I slutminuterna haltade dock Nils Lundkvist ut i omklädningsrummet, då han blivit tacklad av en schweizare efter ett felskär. Dessförinnan hade Lundkvist fått göra sitt första mål i VM-sammanhang.

– Det är ett jätteavbräck om han inte kan spela mer. Jag hoppas att det var en säkerhetsåtgärd för att det var så lite kvar av matchen, säger SVT:s expert Håkan Loob.

Härnäst väntar Tjeckien på torsdag, klockan 19.15.

Se Tre Kronors alla sju mål mot Schweiz:

VM

Schweiz logo

Schweiz

0 - 7

Sverige logo

Sverige

0-2, 0-2, 0-3
Riga

Första perioden

  • 08:35
    0-1MålFrödén (Pilut/Nygren)
  • 10:00
    0-2MålKempe (Tömmernes/Lundkvist)

Andra perioden

  • 02:33
    0-3MålOlofsson (Lundkvist) PP1
  • 10:24
    0-4MålFrödén (Wingerli/Dahlbeck)

Tredje perioden

  • 01:18
    0-5MålNygren (Rakell/Kempe) PP1
  • 07:14
    0-6MålLundkvist (Kempe/Tömmernes)
  • 10:46
    0-7MålTömmernes (Frödén/Lundkvist)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet