Tomas Monthén tror på tufft motstånd från Slovakien. Foto: Bildbyrån/TT

Monténs varning inför nattens match

Uppdaterad
Publicerad

Slovakisk hockey är på frammarsch.

Och Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén höjer ett varningens finger inför nattens JVM-match.

– De har kanske sin bästa årgång på 20 år, säger han.

Slovakien hade en storhetstid runt millennieskiftet. Bland annat tog man guld på senior-VM 2002 och var frekvent med och tampades om medaljer.

Under en lång period har det dock varit en trög tillväxt på juniorsidan. Bortsett från ett skrällartat JVM-brons 2015 har man inte varit särskilt nära några medaljer.

JVM i ishockey

Men kanske är det på väg att bli ändring på det.

I det slovakiska lag som tar sig an Sverige i natt finns flera spelare att betrakta som supertalanger och i gruppspelspremiären mot regerande mästaren USA höll man jämna steg och förlorade med 2–3.

-De har kanske sin bästa årgång på 20 års tid, sedan (Marian) Hossa, (Zigmund) Palffy och (Peter) Bondra. Det är ett väldigt, väldigt bra lag och de hade en 3–3-puck i mål som dömdes bort för hög klubba i slutet mot USA. Det kommer att krävas samma arbetsinsats i dag som vi hade mot Ryssland, säger Tomas Montén.

Lyfter försvarsspelet

Sverige kommer till matchen med en 6–3-seger mot Ryssland i ryggen. Precis som i premiären kommer försvarsspelet att bli viktigt, enligt Montén.

-Det är viktigt för oss att vi håller vårt försvarsspel över hela banan. Vi behöver spela med fem spelare på rätt sida pucken och se till att alla går fullt i defensiven hela vägen fullt ut. Vi gjorde det många stunder i går men vi behöver göra det match efter match och byte efter byte, säger han.

Eklund har respekt

William Eklund, en av Juniorkronornas stora stjärnor, var lyckosam mot Ryssland med bland annat två assist. Han menar att han och laget går in med en bra känsla – men att man får se upp.

– Jag tycker att hela laget gjorde en bra match igår, en riktig laginsats rakt genom. Vi måste gå in med stor respekt för det slovakiska laget vi möter i dag, säger han.

Matchen mot Slovakien börjar 03.30 i natt, svensk tid.

Samtliga spelare är tillgängliga i natt förutom Fabian Lysell som även missade matchen mot Ryssland. Tomas Montén berättade efter Rysslandsmatchen att Lysell känner sig hängig men att han tar testats negativt för covid-19.

KLIPP: Så var första dagen i JVM (27 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet