Roger Rönnberg tänker försöka stoppa sina spelare i Frölunda, som Max Friberg, från OS. Foto: TT/Bildbyrån

Försöker stoppa spelarna från OS: ”Gör allt i min makt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan NHL beslutat att inte släppa iväg spelare till OS blir spelen beroende av de bästa spelarna i Europa – och därmed SHL.

Något som Frölundatränaren Roger Rönnberg vill stoppa.

– Jag kommer att göra allt som är i min makt att inte släppa iväg spelare till ett OS när inte NHL släpper iväg spelare, säger han till GP.

Under perioden som OS-hockeyn spelas pågår även SHL.

I Frölundas fall handlar det om nio matcher – och tränaren Roger Rönnberg vill ogärna se att uppemot sex av de bästa spelarna försvinner i grundseriens slutskede – eller riskerar att smittas och isoleras i samband med spelen.

– Varför är det mindre farligt för våra spelare att åka dit – än vad det är för NHL-spelare? Vi har väl samma människovärde som dem? Det är mer det som jag känner i första hand. Och i andra hand så är jag Frölundas tränare – och jag vill ha mina spelare på plats när vi spelar den viktigaste delen av vår grundserie, säger han till GP.

Friberg vill åka

Till tidningen säger klubbens spelare Max Friberg och Christian Folin att de gärna hade spelat för Tre Kronor i spelen, om de fått chansen.

– Jag skulle verkligen vilja åka. Får du en sån chans, att representera Sverige i ett olympiskt spel, då kommer jag vilja vara med, säger Friberg.

Även tjeckiske Michael Spacek och kanadensiske Matt Tomkins kan bli aktuella för OS-uttagning i sina respektive landslag – och vill naturligtvis åka om de får godkännande från Frölunda.

– Det är klart att alla spelare som blir uttagna till ett OS vill åka. Så det förstår jag. Det respekterar jag. Men sedan tycker jag att det är väldigt konstigt att det går att skicka europeiska spelare – men inte nordamerikanska, säger Rönnberg.

Svaret: ”Har ett avtal”

Johan Hemlin, sportchef i SHL, ger följande kommentar till SVT Sport när han får höra Rönnbergs uttalanden:

– Vi har ett avtal med ishockeyförbundet och följer det avtalet.

Avtalet innebär att SHL-spelare ställs tills förfogande för landslaget i Euro Hockey Tour, JVM, VM och OS.

OS i Peking invigs den 4 februari – och Tre Kronor meddelar sin slutgiltiga trupp dit den 21 januari.

KLIPP: Håkan Loob: Här är min OS-trupp (23 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.