Håkan Loob: Här är min OS-trupp

Uppdaterad
Publicerad

Peking-OS kommer att spelas utan NHL-spelare.

SVT Sports expert Håkan Loob har tagit ut truppen han vill se på mästerskapet.

– Jag tror att det ska till en laginsats och det tror jag att den här truppen ska kunna generera, säger Loob.

NHL har i samråd med spelarorganisationen NHLPA beslutat att inte skicka spelare till OS i peking. Det gör att den svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv endast kommer att kunna använda sig av spelare från andra ligor, främst SHL och ryska KHL.

SVT Sports expert Håkan Loob har plockat ut 25 spelare som enligt honom borde vara givna. Och han lyfter en kvintett.

OS i Peking 2022

– Under hösten har jag sett Lars Johansson, målvakt i SKA Sankt Petersburg, vara outstanding i KHL. Han var väldigt bra när han fick representera Tre Kronor i Karjala. Jag tyckte att det fanns en så kallad ”schweizisk kedja” som gjorde det väldigt bra i Karjala i form av Bromé, Lander och Klingberg. De var jätteframgångsrika och spelade bra tillsammans och ska fortsätta med det. Den ledande backen är också Henrik Tömmernäs med ett otroligt spelsinne, duktig i powerplay, säger Loob.

Spelare av olika karaktärer

Hur har du resonerat i uttagningen?

– Jag har egentligen utgått ifrån det som har varit när vi har sett turneringarna i Europa, det vill säga Karjala i november och Channel One i december. Sen har jag tittat på matcher från KHL och SHL, givetvis, och så har jag försökt sammanfoga de spelarna som har stuckit ut men också tänkt på att kombinera och att alla inte ska vara av samma sort.

– Det måste finnas både karaktärer av hårt jobbande boxplay- och powerplayspelare, både vänster- och högerskyttar. Det är vad som krävs för att bygga ihop en trupp som är slagkraftig.

Vad får du av din trupp?

– Det är en bra kombination av spelare, hårt arbetande många av dem. Det är den kompensationen man måste ha. Jag tror att det ska till en laginsats och det tror jag att den här truppen ska kunna generera.

”Man har jättechans att gå hela vägen”

Vad saknas i truppen nu när det inte finns NHL-spelare med?

– Det som saknas är de klockrena poängmakarna och de som är jätteduktiga i powerplay, typ som Erik Karlsson (San Jose) på backen och Victor Hedman (Tampa Bay), givetvis, som är världsklass.

Var det någon spelare som föll på målsnöret?

– Erik Gustafsson i Luleå hade kunnat vara en het kandidat. På forwardssidan finns några, och en av dem är Mario Kempe som gjort det väldigt bra.

Hur långt kan den här eventuella truppen gå?

– Jag tycker att förändringen mot om det bara hade varit NHL-spelare inte är så stor då förhållandet mellan Sverige och motståndarna är ungefär samma. Man har jättechans att gå hela vägen och man måste givetvis ha lite flyt. Vissa nationer, som Kanda, USA, Ryssland och Tjeckien, drabbas också. De som drar störst nytta av det här är ju de mindre nationerna som kanske inte har så många spelare i NHL.

Se Loobs trupp i faktarutan nedan.

Håkan Loobs fullständiga OS-trupp

Målvakter:

1.Lars Johansson, SKA

2.Magnus Hellberg, Sotji

3.Anders Lindbäck, Jokerit

Backar:

Henrik Tömmernäs, Genève

Jonathan Pudas, SAIK

Christian Folin, Frölunda

Christian Djoos, Zug

Clas Dahlbeck, CSKA Moskva

Lukas Bengtsson, Minsk

Niklas Hansson, Zug

Simon Edvinsson, Frölunda

Forwards:

Mathias Bromé, Davos

Anton Lander, Zug

Carl Klingberg, Zug

Malte Strömwall, Minsk

Pontus Holmberg, Växjö

Joakim Nygård, Färjestad

Linus Johansson, Färjestad

Dennis Everberg, Rögle

Leon Bristedt, Rögle

Oscar Lindberg, Dynamo Moskva

Marcus Krüger, Zurich

Max Friberg, Frölunda

Jesper Olofsson, SCL Tigers

Gustav Rydahl, Färjestad

Det står ännu oklart huruvida AHL (American Hockey League) väljer att släppa spelare till OS eller inte. Skulle det vara så blir plötsligt Alexander Holtz, som spelar JVM i december, om han gör det bra med Juniorkronorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet