Delar av NHL-laget Washington Captials. Foto: TT

Efter coronakaoset – NHL inför reservtrupper

Uppdaterad
Publicerad

Världens bästa ishockeyliga är som många andra idrottsligor världen över hårt drabbad av pandemin och spelarbortfall. Nu har ligan och spelarfacket NHLPA ingått en överenskommelse om att tillåta lagen att använda sig av så kallade ”taxi squads”, reservtrupper, för att undvika fler uppskjutna matcher.

NHL avbröt ligaspelet för juluppehåll tidigare än planerat och valde även att förlänga ledigheten ytterligare med en dag. Nu är det klart att ligan, i överenskommelse med spelarfacket NHLPA, National Hockey League Players Association, inför reservtrupper, så kallade taxi squads.

Reservtrupperna kan bestå av upp till sex spelare som reser och tränar med respektive lag för att vid behov ersätta ordinarie spelare. Syftet är att ersätta de spelare som inte får spela på grund av covidsmitta – en lösning för att undvika ytterligare uppskjutna matcher.

Lösningen gäller till och med 4 februari då ligan pausar för den årliga All Star-helgen då ligans bästa spelare gör upp i en vänskapsmatch.

Nya uppskjutna matcher

Pandemin har ställt till det även efter juluppehållet. Ligan har fått ställa in tre nya matcher vilket i dagsläget innebär att totalt 67 matcher kommer att få spelas vid ett senare tillfälle.

– Ligan och spelarfacket fortsätter kontrollera testresultat och lagens beredskap för spel de följande dagar och veckorna, säger parterna i ett gemensamt uttalande.

Dallas Stars, som kämpar på 19:e plats i ligan, är ett av lagen som drabbats hårt. Under söndagen kom beskedet att hela fem av lagets spelare är covidsmittade och inte får spela.

NHL har gjort allt i sin makt för att undvika uppskjutna matcher. Förra veckan blev det också officiellt att ligan inte släpper spelare till OS-turneringen.

KLIPP: Garpenlöv om NHL:s beslut  (22 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.