Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Loobs tankar inför NHL-draften – där Leo Carlsson spås väljas tidigt. Foto: SVT/Bildbyrån

Håkan Loob inför NHL-draften: ”Nästan förutbestämt att de tar Leo Carlsson”

Uppdaterad
Publicerad

Supertalangen Leo Carlsson kan ansluta sig till en sällsynt skara.

Endast sex svenskar har valts bland de tre första spelarna i NHL-draften – på onsdag kan 18-åringen från Karlstad bli den sjunde.

– Det är nästan förutbestämt, säger SVT:s expert Håkan Loob.

Mats Sundin, Rasmus Dahlin (båda valda som nummer ett), Daniel Sedin, Victor Hedman, Gabriel Landeskog (valda som nummer två) och Henrik Sedin (nummer tre). Det är sällskapet som Leo Carlsson enligt många scouter och experter ser ut att ansluta till.

Bakom Conor Bedard och Adam Fantilli rankas Leo Carlsson mer eller mindre unisont som nummer tre i årets draftklass.

– Columbus har det tredje valet så det är nästan förutbestämt att han kommer hamna där. Under förutsättningarna att Bedard hamnar i Chicago och att Fantilli går som nummer två till Anaheim, säger Håkan Loob.

Loob lyfter fram Leo Carlsson utveckling under den föregående säsongen där han fick mer och mer ansvar i Örebro i SHL och slutligen spelade i VM för Tre Kronor.

– Det har gjort att hela hockeyvärlden ser honom väljas högt i draften och som väldigt snart kommer spela i NHL, på grund av sin utveckling och mognad.

”Måste få framskjuten position”

Håkan Loob menar att Carlsson har egenskaper som kommer göra honom framgångsrik i NHL och tror att han kan få chansen i världens bästa hockeyliga redan till hösten.

– Absolut, med tanke på det ansvaret han tog i Tre Kronor och mot slutet av säsongen i Örebro. Sedan är det en fråga om tajming i klubben som draftar honom. Ska man ta över honom så ska man ge honom en framskjuten position.

Som brukligt finns det ett koppel svenska talanger som tros bli valda i den första draftrundan. Håkan Loob lyfter fram Axel Sandin-Pellikka.

– Han har visat framfötterna och varit väldigt bra när han har spelat i Skellefteås A-lag. Så där finns det en oerhörd kapacitet, det skulle förvåna mig jättemycket om han inte väljs i första rundan.

Klipp: Håkan Loob om svenska talangerna: ”Oerhörd kapacitet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Loob om svenska talangerna: ”Oerhörd kapacitet” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.