Foto: TT/BILDBYRÅN

NHL:”Ser gärna hockeyn på sommar-OS”

Uppdaterad
Publicerad

NHL har sagt nej till att släppa spelare till vinter-OS, ett beslut som kvarstår. Men de kan tänka sig att skicka spelare till sommar-OS.

NHL-klubbarna kommer inte att göra något uppehåll i sin liga för att släppa iväg spelarna för att spela OS.

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har beklagat beslutet och ryska superstjärnan Alex Ovetjkin har förkunnat att han kommer att strunta i NHL:s beslut – och ändå åka till OS för att representera sitt land.

OS 2018 kommer att spelas på andra sidan världen och NHL:s kommissionär Gary Bettman säger till kanadensiska Sportsnet att det inte är realistiskt att de skulle ändra sitt beslut.

– Vi har gjort det här fem gånger men det funkar inte.

– Inte bara det att det inte har gjort något för vår sport här i Nordamerika. Det har varit skadligt för säsongen, när det gäller tävlingen, säsongen blir komprimerad och spelare skadar sig.

Bettman menar att OS-hockeyn inte hjälper till att öka deras intresse internationellt. NHL spelare matcher i Sverige och snart också i Kina och menar därför att det finns bättre möjligheter att öka intresset för internationellt än OS.

– Självklart vill vi växa internationellt, men tre veckor vart fjärde år kommer inte gör det.

NHL kom med ett annat förslag till den Internationella olympiska kommittén, IOK.

– Om IOK hade flyttat OS-hockeyn till sommaren hade det varit suveränt. Vi hade varit överlyckliga om våra spelare deltog då, det hade inte påverkat vår säsong.

Men IOK ska ha sagt nej till det förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.