Yanni Gourde blev Tampas stora matchhjälte. Foto: Bildbyrån

Regerande mästarna till ny Stanley Cup-final

Uppdaterad
Publicerad

Regerande Stanley Cup-mästarna Tampa är klara för en ny final.

Detta efter att man under lördagsnatten vann den sjunde avgörande konferensfinalen över Islanders. Yanni Gourde blev stor hjälte när han i den andra perioden gjorde matchens enda mål.

Den ryska stjärnmålvakten, Andrej Vasilevskij, stod för 18 räddningar och höll nollan när hans lag behövde honom som mest.

När sedan Yanni Gourde då höll sig framme och satte 1-0, räckte det till seger för Tampa mot Islanders i match sju.

”Visar det gång på gång”

Det var i början av mittperioden som Anthony Cirelli vann pucken i numerärt underläge och förde ner den i offensiv zon för att döda tid. Med upp i anfallet följde Gourde som glömdes bort centralt.

Han fick pucken av Cirelli, nöp till direkt och satte pucken under det närmsta krysset bakom Semjon Varlamov.

– I slutändan behöver ditt lag en målvakt som gör de avgörande räddningarna när annat i spelet går tyngre. ”Vasy” (Vasilevskij) visar det gång på gång att han är redo att göra det, säger Tampa-coachen, Jon Cooper.

”Skolboksexempel”

Vasilevskij själv var nöjd med laginsatsen.

– I den sjätte matchen försökte vi mest försvara oss till en seger. Men i den här matchen anföll vi hela tiden. Det var ett skolboksexempel på hur man ska genomföra en match sju, säger målvakten.

Tampa är nu klara för sin andra raka Stanley Cup-final och har chansen att försvara sin titel. I finalen möter man Montreal där den första matchen spelas klockan 02.00 svensk tid, natten mot tisdagen 29 juni.

MER NHL: Islanders avgjorde match sex i sudden (24 juni)

NHL

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

1 - 0

New York Islanders logo

New York Islanders

0-0, 1-0, 0-0
Amalie Arena, Tampa, FL
Publik: 14805

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.