John Klingberg (till höger) hade ingen aning om att Jim Montgomery skulle bli sparkad. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

NHL-tränaren sparkas: ”Oprofessionellt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

NHL-laget Dallas Stars har sparkat sin tränare, Jim Montgomery. Tränaren ska ha uppträtt på ett oprofessionellt sätt.
”Detta beslut är fattat på på grund av oprofessionellt beteende som strider mot värdegrunderna i Dallas Stars”, skriver klubben på sin hemsida.

I fallet med Jim Montgomery är det fortfarande oklart vad som hänt, mer än att han betett sig oprofessionellt, enligt organsisationen.

”Dallas Stars förväntar sig att alla anställda ska agera med integritet och visa ett professionellt uppträdande när man jobbar och representerar vår organisation. Det här beslutet togs på grund av oprofessionellt uppträdande gentemot Dallas Stars och NHL:s värderingar”, skriver Dallas.

Spelarna vet ingenting

Lagets general manager, Jim Nill fick ett telefonsamtal under söndagen där han fick reda på att något inte stod rätt till.

– Det här var en överraskning men vi var tvungna att göra rätt sak i den här situationen, säger Nill på en presskonferens.

I laget finns två svenskar, backen John Klingberg och forwarden Mattias Janmark. Montgomery ersätts av den assisterande tränaren, Rick Bowness.

”John Klingberg berättade att Stars-spelarna inte hade fått reda på något om vad som hände med Jim Montgomery”, skriver Dallas News-skribenten, Matthew DeFranks på Twitter.

Under den senaste tiden har det handlat mycket om hur NHL-tränare sparkats på grund av olämpliga beteenden. Tidigare idag meddelade NHL:s högsta chef, Gary Bettman, att NHL inför en fyrapunktsplan för att stävja ”fysiska övergrepp och rasism”.

– Vi kommer inte tolerera övergrepp i någon form, sa Bettman på en presskonferens i natt.

Oklart vad som hänt

Mike Babcock fick tidigare lämna sitt tränaruppdrag i Toronto på grund av dåliga reslutat. Därefter började det krypa fram att han använt sig av olämpliga metoder mot sina spelare. Det eskalerade och senare avskedades Calgarys tränare, Bill Peters och Chicagos assisterande tränare, Marc Crawford.

SVT Sport förklarar: Hur kunde skandalerna ske?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tränarskandalen i NHL – hur kunde det hända?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer