Henrik Sedin har tränats av Marc Crawford. Foto: TT

Sedin om Crawford: ”Han gjorde oss bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Chicagos assisterande tränare Marc Crawford är avstängd efter anklagelser om att ha trakasserat och misshandlat spelare.
Nu berättar Henrik Sedin om sin förre coach.
– Hur han behandlade oss, det gjorde oss till bättre hockeyspelare, säger Sedin till Radiosporten.

Marc Crawford är bara en av flera tränare som har hamnat i blåsväder i NHL den senaste tiden. Henrik Sedin, hyllad spelare i Vancouver, hade Crawford som tränare i flera år och berättar om en ”väldigt krävande” tränare som ville få ut det bästa av sina spelare.

– Han (Crawford) kunde skälla ut en inför laget, eller ta in en i tränarrummet och skälla ut en, något som kanske inte händer på en vanlig arbetsplats. Men jag tror att inom många sporter så kan en tränare göra sådana grejor inför sina medspelare. Det är sådant som händer fortfarande och det var inget som vi tänkte mycket på då, säger Henrik Sedin till Radiosporten.

– Men jag tycker det är bra att det här kommer upp till ytan.

Känner inte igen det fysiska våldet

Flera före detta spelare har gått ut och vittnat om trakasserier och i vissa fall fysiskt våld från sina tränare och det har också talats om allmänt skräckvälde. Men det fysiska våldet är inget som Sedin känner igen.

– Han trodde på oss och kunde absolut vara hård och tuff i hur han behandlade oss, men det var aldrig något fysiskt. Han lärde oss otroligt mycket och han är en stor del i att vi blev de spelare som vi blev.

Mike Babcock är en annan NHL-tränare som fått sparken. Johan Franzén, tidigare stjärna i Detroit, har uttalat sig om den förre Toronto-tränaren och berättade bland annat att han var livrädd för att vara i ishallen.

”Tycker jättesynd om Johan”

– Han är en fruktansvärd människa, den värsta personen jag har träffat, sa Franzén till Expressen.

Henrik Sedin har tagit del av Johan Franzéns berättelse om Mike Babcock.

– Jag tycker jättesynd om Johan. Jag har läst om det han går igenom och det är otroligt illa hur han har tagit det hela och vad Babcock gjorde mot honom. Men det finns spelare som tycker att Babcock är den bästa tränaren de haft. Det finns många olika sidor, säger Henrik Sedin.

39-åringen gjorde över 1 300 matcher (1 070 poäng) i NHL och tog både OS-guld och VM-guld med Tre Kronor, innan han lade skridskorna på hyllan förra året.

KLIPP: Peter Forsberg bekräftar NHL-coachernas skräckvälde (5 december 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foppa om coachernas skräckmetoder : ”Visst förekom det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer