Tre Kronor föll mot Kanada. Foto: TT

Ny förlust för Tre Kronor

Tre Kronor åkte på sin andra raka förlust i Channel One Cup i Moskva.

Efter torsdagens 0–1-förlust mot turneringsvärden Ryssland blev det 1–3 mot Kanada.

Ett facit som inte bådar gott för de Europa-spelare som hoppats att turneringen skulle leda till en OS-biljett.

Kanadensarna, som osedvanligt är med i ishockeyturneringen två månader före vinter-OS i Peking, tog ledningen i powerplay 55 sekunder från slutet av första perioden genom Brandon Gormley.

Gustav Rydahl kvitterade med sitt 1–1-mål 15.57 in i andra perioden, vilket blev Sveriges första mål i turneringen. Därefter tappade Tre Kronor matchen genom att släppa in två mål på mindre än tre minuter.

Kanadas Eric O'Dell satte 2–1 efter 17.17 sedan Sverige uppträtt passivt i mittzon och Charles Genoway tryckte dit 3–1 efter 18.32.

– Spelet framför båda målen har varit slarvigt och inte så effektivt. Kamperna framför båda målen måste bli bättre, konstaterar ishockeyexperten Valentina Lizana Wallner i Viaplays sändning.

Den tredje perioden förblev mållös och härnäst väntar Tjeckien för Sverige som avslutar turneringen på söndag förmiddag.

Tre Kronor startade säsongen med att vinna Karjalaturneringen, då nästan helt utan spelare från KHL. I truppen i Mosvka är 13 av spelarna från KHL och resten från SHL. Nu är visserligen Sverige sist i tabellen i Channel One Cup, men spelarna har fortfarande något att spela för – OS-biljetter.

Är det så att NHL säger nej till OS kan flera av spelarna i de Europeiska lagen bli aktuella.

– Det är en möjlighet för spelarna att visa upp sig om de vill vara med i OS. Vi hade ett gäng som visade upp sig senast och gjorde det bra, nu har vi till stora delar en ny trupp som får visa upp sig, sade förbundskaptenen Johan Garpenlöv inför turneringen.

KLIPP: Sam Hallam: ”Det är nästan surrealistiskt” (9 december)