Nya förbundskaptenen: ”Klubbarna måste anstränga sig för att välja svenskor”

Uppdaterad
Publicerad

De många utländska spelarna i SDHL har varit en stor snackis i Hockeysverige.

I dag fick nye förbundskaptenen för Damkronorna ge sin syn på saken i SVT:s sändning från SDHL.

– Klubbarna måste verkligen anstränga sig för att välja en svensk tjej framför en utländsk, säger Ulf Lundberg i SVT Sports sändning.

I SDHL-toppmötet mellan Luleå och Brynäs fick nytillträdde förbundskaptenen för Damkronorna, Ulf Lundberg, chansen att uttala sig kring en av svensk hockeys hetaste potatisar. De många utländska spelarna i den högsta damligan, SDHL.

Förra säsongen så fanns det i snitt tio utländska spelare per lag och enligt kritikerna så hämmar detta utvecklingen för den svenska damhockeyn med mindre chans till speltid för unga svenska hockeyspelare.

Enligt Lundberg är problemet tudelat.

– Jag ser att de bästa (utländska spelarna i SDHL, reds. anm.) tillför ligan mycket. Det ser vi inte minst här i dag och på många andra matcher jag har sett i serien. Men i mellanskiktet så är det två delar. Det är dels för klubbarna, tycker jag, att verkligen anstränga sig för att välja en svensk tjej framför en utländsk.

Förutom klubbarna så handlar det även om att de unga svenska spelarna måste ta mer plats:

– Det är också för de unga svenska tjejerna att spänna bågen och ta de där platserna och ta sig upp i hierarkin. Den utmaningen vill jag verkligen ge dem, att ta den platsen och visa att vi ska vara här, säger Lundberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.