Nya reglerna ska stoppa fjolårets ”SHL-parodi”

Uppdaterad
Publicerad

Många av slutspelets rubriker handlade om bortdömda mål, och mål som inte blev bortdömda.

Nya regler ska göra att det undviks i år.

– Vi fick kritik med all rätt förra säsongen, säger domaren Morgan Johansson.

Under förra säsongens SM-slutspel var det många rubriker som handlade om videogranskningar, bortdömda mål och mål som godkändes men som många ville ha bortdömda.

Framför allt handlade det om situationer i och nära målområdet. Vad krävdes egentligen för att ett mål skulle dömas bort?

– Det var ju bara en fars, säger SVT Sports expert Jonas Andersson, med några månaders distans till slutspelet.

”Vi fick en hel del kritik...”

Och domaren Morgan Johansson håller med i delar av den kritik som domarna fick.

– Med all rätt fick vi en del kritik. Det kan jag tycka, att det var med all rätt, säger han till SVT Sport.

Nytt regelverk

Men i år kommer det att blir mer konsekventa beslut, hoppas han. Detta då regelverket har gjorts om.

Målområdet får nu ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

”Mer klara regler”

Och dessa nya regler kommer att göra det enklare för både domarna och publiken.

– Någonstans så tror jag att det är viktigt att man har mer klara regler. Om folk förstår så tror jag att det blir lättare att tolka reglerna. Det blir lättare för vår del också, säger han.

”Så ska det inte vara”

Jonas Andersson instämmer med Johansson.

– Det var ju bara en fars. Det blir skönt att förhoppningsvis få slippa det. Så ska det inte vara, utan jag tycker att det är jättebra med en ny regel, säger han.

Ny regel: Late hit

Den andra stora regelnyheten i SHL denna säsong är late hit. Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska visas ut för late hit (sen tackling).

Även den regeln får beröm från Jonas Andersson.

– Den största problematiken i SHL har ju varit hjärnskakningar, och det här är ett sätt att få bort det. Den statistiken har ju varit skrämmande, jäkligt skrämmande, säger Andersson, och syftar på att det förra säsongen var 70 hjärnskakningar per SHL-omgång, vilket ger ett snitt på 1,3 hjärnskakningar per omgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.