Patrik Allvin (t.v.) blir assisterande general manager för Pittsburgh Penguins. Foto: Pittsburgh Penguins/Bildbyrån

Okände svensken får toppjobb i NHL

Uppdaterad
Publicerad

46-årige Patrik Allvin, okänd för många, blir ett stort svensknamn i NHL kommande säsong.

Allvin är utnämnd till ny assisterande General Manager för storlaget Pittsburgh Penguins.

– Inte nervös, men ödmjuk inför uppgiften. Det ska bli jättekul, jag är förväntansfull, säger han till Aftonbladet om det nya jobbet.

Allvin har funnits i Pittsburghs organisation sedan 2006 och jobbat som scout, främst med koll på Europa. Senaste tre åren har han jobbat som chefsscout.

Dessförinnan hade han jobbde han som scout i Montreal Canadiens mellan 2002-2006.

I Sverige kommer Patrik Allvin från Falun, och har spelat en SHL-säsong med Leksand och två allsvenska säsonger i Mora.

Får stor roll

Ingen svensk har tidigare haft ett större jobb i NHL – och Allvin får en stor kostym att fylla, när han blir General Managern Jim Rutherfords närmaste man. Den ende svensk som tidigare varit i närheten av samma jobb inom en NHL-organisation är Ulf Samuelsson, som var assisterande coach i Chicago Blackhawks 2017-2019.

– Jag ska ha ansvar för många av våra hockeyavdelningar. Vi har ett lag i NHL och ett i East Coast (ECHL). I Pittsburgh ska jag vara involverad i allt som sker och se till att vi hela tiden har spelare som kommer fram i vår ”pipeline”, säger Patrik Allvin till Aftonbladet.

Jim Rutherford säger såhär om rekryteringen.

– Patrik har varit en värdefull tillgång för oss under 14 år i klubben. Vi är imponerade av hans hockeykunnande och arbetsmoral, och jag ser fram emot att jobba närmare honom, säger Jim Rutherford i ett pressmeddelande.

MER NHL: Här vinner Tampa Bay Stanley Cup – för första gången på 16 år (29 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.