Oskarshamn vann toppmötet mot AIK med 5–3. Foto: TT Nyhetsbyrån

Oskarshamn vann seriefinalen – efter stark vändning

Tabellettan AIK mot tabelltvåan Oskarshamn. En match som såg ut att gå stockholmarnas väg efter två snabba mål – tills Oskarshamn stod för en mäktig vändning och besegrade AIK på hemmaplan med 5–3.

– Det var skönt att komma tillbaka efter den starten vi fick. Det var jäkligt starkt att vi tog oss samman, säger tvåmålsskytten Joakim Hillding till C More.

Oskarshamn fick en riktig mardrömsstart i toppmötet mot AIK. Efter knappa två minuter hade stockholmslaget tagit ledningen med 2–0 efter mål av Sam Marklund och Max Lindholm.

Men trots AIK:s offensiva start kunde Oskarshamn komma igen. Lagkaptenen själv, Jonas Engström, satte det viktiga reduceringsmålet efter ett långt överspel från backen Anton Björkman. Och även kvitteringsmålet skulle komma innan den första periodens slut. Filiph Engsund satte sitt femte mål för säsongen efter att skickligt ha tagit ner pucken på volley och tryckt upp den i nättaket bakom Erik Källgren.

Vände 0–2 till 5–2

I den andra perioden var det desto mer Oskarshamn som efter tio minuter kunde sätta ledningsmålet genom ett direktskott från slottet av Joakim Hillding. Och knappt två minuter senare spelade samme Hillding fram till 4–2 efter att målskytten Oskar Nilsson skjutit in smålänningarnas fjärde raka i powerplay.

Trots att det endast var 2412 åskådare på läktaren eskalerade klapporna allt högre i arenan samtidigt som AIK började se alltmer uppgivna ut.

– Det var en riktigt bra stämning, de (supportrarna reds. anm) har ställt upp för oss riktigt bra den här säsongen. Jag hoppas de fortsätter, säger Joakim Hillding till C More efter matchen.

”En enorm styrka”

Hillding var sedan framme igen i den tredje perioden och punkterade matchen när han satte sitt andra mål för dagen och 5–2 med ett välplacerat skott ovanför axeln på Källgren i mål.

Gnistan tändes dock en aning igen när AIK fick chans till spel sex mot fyra och Fredric Weigel satte 3–5. Men uppförsbacken var för brant och trepoängaren gick tillslut till tabelltvåan Oskarshamn.

– Det är inte lätt att komma tillbaka sådär efter den starten vi fick, det är en enorm styrka och lagsammanhållning. Vi visste att vi kunde vända, säger Hillding.