Foto: EV Zug

Otrolig vändning i den schweiziska finalen – inte hänt sedan 1942

Uppdaterad
Publicerad

1942 vände Toronto Maple Leafs ett underläge med 3-0 i matcher till seger i Stanley Cup-finalen. Sedan dess har ingen lyckats med det i en finalserie – men nu har det hänt igen. Zug, med fyra svenskar i laget, besegrade Rikard Grönborgs ZSC Lions från Zürich.

Rikard Grönborgs Zürich var på väg mot ett schweiziskt ligaguld då de gick upp i en ledning med 3-0 i matcher. Ett sådant underläge ska inte gå att vända, men det brydde sig inte Zug om.

Med SHL-bekantingen Dan Tangnes på tränarbänken och Anton Lander, Carl Klingberg, Niklas Hansson och Christian Djoos på isen började de vinna.

4-1, 4-1 och 2-0 skrevs segersiffrorna innan den sjunde och avgörande matchen spelades i går kväll.

Då tog gästande Zürich ledningen genom Justin Azevedo, men Zug lyckades vända bland annat genom två mål av Dario Simion. Därmed var den osannolika vändningen fullbordad och klubbens andra raka ligatitel bärgad.

– Det är otroligt. Om du inte har vunnit på 23 år och sedan vinner när arenan är stängd, då förtjänar publiken det här. Vi kommer att vända upp och ner på staden ett par dagar nu, säger Dan Tangnes till MySports.

Enligt EuropeanHockeyClubs på Twitter har en sådan vändning inte skett  i en finalserie sedan Toronto gjorde det 1942.

Anton Lander är klar för spel i Timrå kommande säsong, medan de tre övriga Zug-svenskarna fortsatt har kontrakt i den schweiziska klubben.

I förlorande Zürich spelar Victor Backman och Marcus Krüger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.