Joel Quenneville när han coachade Chicago Foto: TT Nyhetsbyrån

Panthers coach Joel Quenneville avgår efter mörkläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skandalen inom amerikansk ishockey fick i natt ännu fler konsekvenser när Joel Quenneville avgick som coach för Florida Panthers.

Han är en av sex utpekade män som vetat om skandalen utan att göra något.

”Mitt tidigare lag Blackhawks svek Kyle och jag är skyldig till min del i det”, skriver Quenneville i ett uttalande.

NHL-skandalen har briserat de senaste dagarna och handlar om anklagelserna mot videocoachen Brad Aldrich i Chicago Blackhawks som säsongen 2010 ska ha begått sexuella övergrepp mot spelare i laget, sexuella trakasserier som Chicago Blackhawks organisation mörkat.

Först tvingades Stan Bowman avgå från sin position som general manager för både Chicago och USA:s OS-lag.

Och under fredagsmorgonen, svensk tid, avgick alltså även Floridas coach Joel Quenneville, som 2010 var Stanley Cup-vinnande coach för Chicago och som ska ha varit en av de sex män som visste om övergreppen.

”Är skyldig till min del”

”Mitt tidigare lag (Chicago) Blackhawks svek Kyle och jag är skyldig till min del i det”, skriver Quenneville i ett uttalande och fortsätter:

”Jag vill reflektera över hur allt det här hände och ta tid till att utbilda mig själv för att säkerställa att hockeyn är en säker plats för alla”.

I går talade ett av offren för övergreppen ut i kanadensiska TSN.

– Jag var rädd och kände att min karriär var i fara. Jag visste inte vad jag skulle göra. Som 20-åring trodde jag aldrig att jag skulle försättas i en sådan här situation av någon som ska vara där för dig och hjälpa dig att att bli en bättre spelare och en bättre person, sa Kyle Beach, som nu hunnit bli 31 år och spelar i tyska Black Dragons.

Han kan bli näste man att avgå

En oberoende utredning har slagit fast att flera personer i Chicagos klubbledning, bland annat Quenneville, känt till anklagelserna – men valde att inte agera. Ordföranden John McDonough var orolig för den negativa publiciteten.

Även Chicagos nuvarande ordförande Matt Caldwell och vd säger att klubben har svikit Kyle Beach.

”Det säger sig själv att tillvägagångssättet som beskrivs i utredningen är problematiskt och oförlåtligt”, säger han i ett uttalande.

Kevin Cheveldayoff, som var assisterande tränare i Chicago 2010 och numera är general manager i Winnipeg Jets, ska också ha ett möte med NHL under fredagen, uppger den kanadensiska kanalen The Sports Network.

Kyle Beach skriver i ett inlägg på Twitter att det här bara är början.

”Även om resultatet från den oberoende utredningen har släppts, och (Chicago) Blackhawks har bett om ursäkt, så har min kamp bara börjat eftersom Blackhawks fortsätter att förstöra mitt fall i rätten”, skriver han.

SE OCKSÅ: Sexskandalen i Chicago Blackhawks på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.