Roger Melin och Brynässpelare som deppar. Foto: Bildbyrån

Förre guldtränaren om Brynäs tränarval: ”Känns märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Förre detta Brynästränaren Roger Melin, som tog SM-guld med klubben 1999, ifrågasätter Brynäs agerande att sparka tränarduon sent in på säsongen – och valet av nya tränare.

– Det är konstigt tycker jag, säger Roger Melin till SVT Sport.

Det har blåst hårda vindar i Gävle och runt SHL:s nästjumbo Brynäs IF de senaste veckorna.

På bussresan hem från Oskarshamn i lördags efter sista grundseriematchen fick huvudtränaren Peter Andersson beskedet att han fått sparken.

Roger Melin, som var tränare för Brynäs 1998-2002 och några månader 2017, reagerade över beskedet.

– Med tanke på att det blev så här sent efter seriens slut är jag ganska förvånad över beslutet. Normalt sett borde det hänt innan. Det kändes väldigt konstigt inför ett kval, men de insåg kanske att det inte fanns något annat alternativ, säger Roger Melin till SVT Sport.

Även assisterande tränaren Viktor Stråhle tvingades lämna klubben och dagen efter presenterades Josef Boumedienne och Nils Ekman som ny tränarduo.

”Känns lite märkligt”

–  Konstigt vilka man valt som kliver in tycker jag. Det är två hockeymänniskor men de har ingen direkt erfarenhet att leda ett lag. Det känns lite märkligt.

Vad kan man sakna i en sådan här situation när man inte har erfarenhet?

–  Möjligtvis saknar man lite fingertoppkänsla. Att säga rätt saker vid rätt tidpunkt, att sätta in rätt spelare vid rätt tidpunkt. Varje ord man säger måste man nästan väga innan man kastar ur sig. Men framför allt är det viktigt att ha ett kroppsspråk som säger att man tror på det här själv.

Erbjöd sin hjälp

Har du blivit tillfrågad att ta över som huvudtränare?

– Nej, det har jag inte. Däremot erbjöd jag mina tjänster i våras, under sommaren och i början av serien, både till Sundlöv och Campese, att utan betalning vara en resurs om de behövde, för att prata med ledartrojkan. Men det har inte varit något intresse. Eller så har Peter känt att han inte behövt.

Sportchefen Michael Sundlöv reagerade hårt efter att tränarna fått sparken – och sa upp sig. Som följd kritiserade klubbdirektören Michael Campese ”läckan” och sportchefen påstod sedan att Campese satt och ljög i tv.

Klubben har även beslutat att stänga träningarna under kvalspelet mot HV71.

”Det blir tufft”

Nu ska Brynäs gå in i kvalspelet mot HV71 med en minst sagt udda uppladdning, samtidigt som Jönköpingslaget haft god tid på att förbereda sig inför allvaret som ska avgöras i bäst av sju matcher och där förlorande laget spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

Vad tror du om kvalet?

–  Det blir tufft. Det är två lag som har spelare som är tillräckligt skickliga för att vinna matcher. Det hänger mycket på vilka som får ha sina spelare friska och som törs spela ut, och att de tycker att det är kul att spela kval. Man måste se det som ett slutspel och försöka kasta alla negativa känslor åt sidan, säger Roger Melin.

KLIPP: Brynäs mardröm – klart för negativt kval (1 april 2021)

Spelschema, Play out:

6/4, 19.30: Match 1:

Brynäs–HV71

9/4, 19.30: Match 2:

HV71–Brynäs

12/4, 19.30: Match 3:

Brynäs–HV71

15/4, 19.30: Match 4:

Brynäs–HV71

18/4, 19.30: Match 5:

HV71–Brynäs

20/4, 19.30: Match 6:

Brynäs–HV71

23/4, 19.30: Match 7:

HV71–Brynäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.