Reideborn försvarar lönegap: ”En produkt som ingen vill se”

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning från Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation, Sico, visar att genomsnittslönen för en manlig hockeyspelare i SHL- och allsvenskan är 121 000 kronor i månaden, att jämföras med damspelarnas 5 500 kronor per månad.

Inkomstskillnaderna upprör på många håll, men SDE-målvakten Sofia Reideborn tycker att damhockeyspelarna får den lön som de förtjänar.

– Jag tjänar absolut noll kronor på det, och det är ingen som vill titta på det. Det är ju bara en hobby för mig. Att jag ska tjäna pengar, det är inte rimligt. Och det är ingen mänsklig rättighet att tjäna pengar på sin idrott, säger Reideborn till SVT Sport, och fortsätter:

– Det känns som att man gör det här bara för att man är en kvinna, och det har blivit så i samhället i dag, man ska kräva en massa saker bara för att man är kvinna.

”Hockeyn måste bli bättre”

Reideborn tror att det krävs en hel del för att lyfta intresset för den svenska ligan:

– Hockeyn måste bli bättre. Det måste ju konkurrera ut någonting, det är det det handlar om. Och just nu gör det inte det. Vi måste hitta ett sätt att dra mer publik än vissa andra sporter. Och jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Det krävs naturligtvis att hockeyn blir bättre, men sen kanske man även måste göra någonting runt omkring som gör att folk vill gå.

I rapporten som Novus tagit fram har frågor ställts till SHL och SDHL samt de allsvenska ligorna för herrar och damer. Totalt har 92 kvinnor och 62 män svarat på undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.