I nattens NHL-matcher hölls en tyst minut för Dale Hawerchuk. Mikael Renberg sörjer sin förre lagkamrat. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Renberg: ”Han spred glädje i omklädningsrummet”

Uppdaterad
Publicerad

I går avled NHL-legendaren Dale Hawerchuk i sviterna av magcancer.

Mikael Renberg, som spelade med Hawerchuk i slutet av 90-talet, är en av många som sörjer hans bortgång.

– Han var en väldigt fin kille som spred glädje i omklädningsrummet, säger Renberg till SVT Sport.

Mikael Renberg spelade tillsammans med Dale Hawerchuk i Philadelphia i slutet av 1990-talet. Han beskriver Hawerchuk som en fin människa och en intelligent ishockeyspelare.

– Han var en fin kille. Väldigt pratglad på ett positivt sätt och spred glädje i omklädningsrummet. Han dog alldeles för tidigt, säger Mikael Renberg till SVT Sport.

Dale Hawerchuk var en stor NHL-stjärna på 1980-talet, framför allt som lagkapten för kanadensiska Winnipeg, där han har sin tröja hissad i taket.

– Han var en bra spelare, intelligent och bra med pucken. Han fick liksom med sig pucken i alla möjliga och omöjliga lägen, säger Renberg.

Hawerchuk diagnostiserades i september förra året med magcancer, som han avled i sviterna av 57 år gammal. Det var Dales son, Eric som meddelade sin fars död via sociala medier i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.