Riksidrottsnämnden ansåg att SDHL-spelaren Fanny Rasks tackling inte var avsiktlig och fria henne från en sju matcher lång avstängning. Foto: Bildbyrån

Blev avstängd i 26 dagar – nu frias Rask helt

Uppdaterad
Publicerad

HV71-stjärnan Fanny Rask frias av Riksidrottsnämnden. Därmed är hon fri att spela – trots att Disciplinnämnden stängde av Rask i sju matcher efter tacklingen på Anna Borgqvist.

”Märkligt hur systemet kan tillåta en spelare gå från sju matcher till noll”, skriver Borgqvist i ett sms till SVT Sport.

Det var i ligamatchen mot Leksand den 6 januari som HV71-spelaren Fanny Rask tacklade Anna Borgqvist i motståndarlaget. Disciplinnämnden stängde av stjärnan i sju matcher då de bland annat ansåg att det var en medveten tackling av Rask och att det var hög skaderisk.

HV71 överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden som friar forwarden.

”Jag lägger ingen energi vid deras beslut men jag tycker det är märkligt hur systemet kan tillåta en spelare gå från sju matcher till noll. Vi får hoppas på tydliga riktlinjer i framtiden för båda parters skull”, skriver Anna Borgqvist till SVT Sport.

Har hänt förr – men är ovanligt

Att Riksidrottsnämnden (RIN) kliver in och ändrar ett beslut hör knappast till vanligheterna.

– Det har hänt förr, men det är relativt ovanligt, säger Disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det inte händer varje säsong, säger Disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay.

Vilka hockeykunskaper besitter egentligen Riksidrottsnämnden?

Det får du nog fråga dem om. Jag vet inte vilka som suttit med och tagit beslutet. Men det lägger jag ingen värdering i. 

”Vi är naturligtvis nöjda”

Fanny Rask hävdade i samband med anmälan till Disciplinnämnden att hon inte såg Borgqvist.

– Jag blev väldigt chockad av att hon dök upp där, sade Rask om händelsen då

HV71 är glada att få tillbaka sin stjärna.

– Vi är naturligtvis nöjda med Riksidrottsnämndens beslut som visar att de ser på situation på samma sätt som vi, säger Peter Ekelund, General Manager i HV71 till klubbens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.