Riksidrottsnämnden ger Boden rätt – igen Foto: Bildbyrån

Riksidrottsnämnden ger Boden rätt – igen

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i hockeyettan fortsätter.

Riksidrottsnämnden (Rin) meddelar – återigen – att Svenska ishockeyförbundet (Sif) inte kan tvinga Boden att tillhöra ligaorganisationen.

Konflikten i ishockeyns tredje division handlar om att Boden och Karlskrona velat stå utanför ligaorganisationen eftersom man inte går med på det tv-avtal som skrivits.

Det i sin tur har lett till att flera klubbar valt att bojkotta bortamatcherna mot de två lagen.

Redan för två år sedan, 2020, ansökte Boden om dispens från att tillhöra ligaorganisationen, men fick avslag från Svenska ishockeyförbundet (Sif).

Då överklagade Boden beslutet till Riksidrottsnämnden (Rin) – och fick rätt.

”Detta eftersom kravet bedömdes stå i strid med de grunder varpå Riksidrottsförbundets stadgar vilar då det är oförenligt med den i Europakonventionen föreskrivna föreningsfriheten och allmänna avtalsrättsliga principer”, skriver Rin i ett pressmeddelande.

Nu har exakt samma historia upprepat sig. I november meddelade Sif att Boden fick sin dispensansökan avslagen, och återigen går Rin på klubbens linje.

”Efter att Bodens Hockeyförening överklagat detta beslut har Rin på nytt, och på i huvudsak samma grunder som tidigare, förklarat att kravet är oförenligt med de grunder som Riksidrottsförbundets stadgar vilar på”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.