Rögles Leon Bristedt satte 1-0 mot Skellefteå. Foto: Bildbyrån/C More.

Rögle klart för SM-final – nollade Skellefteå

Rögle är klart för klubbens allra första SM-final.

Ängelholmslaget vann den femte och avgörande matchen mot Skellefteå med 4–0 där Leon Bristedt både inledde och avslutade målskyttet.

– Klart vi är nöjda, men resan är inte slut ännu, säger Bristedt till SVT Sport.

Skellefteå orkade inte hela vägen. Det stod länge 2–0 till Rögle och den femte och avgörande SM-semifinalen levde förvisso, men Ängelholmslaget var starkare och laget skickade in de två sista puckarna i tom målbur.

– I alla fem matcher har vi varit ledande, vi har spelat bra, säger Bristedt till SVT Sport.

Inledde trevande

Det återstod en sekund av Joakim Lindströms utvisning när Rögles Leon Bristedt dribblade av Andreas Wingerli och stänkte in 1–0 från slottet. Målet kom drygt fem minuter in i andra perioden.

Rögle inledde annars matchen trevande, bland annat på grund av ett tidigt boxplay, men sedan tog man över spelet. Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall var mycket stabil i första perioden och stoppade 14 skott.

Skellefteås Jesper Frödén hade ett friläge en minut före andra pausvilan men han lyckades inte få iväg något skott. Det stod 1–0 till Rögle efter två perioder som även hade 25–16 i skott.

Tidigt i andra perioden missade först Erik Andersson öppet mål, men skottet som gick i kortplanket blev en passning till Olli Palola som slog in 2–0 och gav gästerna en brantare uppförsbacke.

Och inte nog med det så kom en ytterligare smäll när Skellefteås lagkapten Joakim Lindström, som avgjorde förra mötet efter förlängning, tilldelades ett matchstraff åtta minuter in i tredje perioden.

Skellefteå tog ut målvakten tidigt och efter 16.30 skickade Brady Ferguson in sitt första slutspelmål – 3–0 – och strax därefter gjorde Leon Bristedt sitt andra för kvällen – de sista två målen i tom bur.

– Det är tungt just nu. Lastat in så otroligt mycket känslor och energi under året och framför allt under slutspelet. Och sen åka ut i match fem i semin, det är tungt. Det är svårt att sätta ord på, säger Skellefteås forward Oscar Möller till SVT Sport.

Hade tunga avbräck

Rögle saknade stjärnan Ted Brithén som utgick förra matchen efter att ha fått en smäll mot huvudet. Inte heller Dennis Everberg spelade. Däremot var Daniel Zaar, som har missat de tre senaste matcherna, tillbaka för Ängelsholmslaget.

Rögle möter Växjö i klubbens allra första SM-final med start på lördag.