Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Ronja Savolainen om finska dominansen i SDHL

Uppdaterad
Publicerad

SDHL:s poängliga domineras av Luleå-finskor och finska landslaget är steget före Damkronorna.

Men på hemmaplan är läget ett helt annat.

– Hur ska hockeyn växa där borta när det är knappt nån som vet att den finns?, säger Luleås Ronja Savolainen till SVT Sport.

Serieledande Luleå har sex spelare topp elva i poängligan.

Fem av dem är finska.

– Vi har mer tid att återhämta oss och träna än alla andra som måste jobba vid sidan av hockeyn. Vi får tacka landslaget för mycket, de ger oss ekonomiskt stöd som gör att vi har möjlighet att lägga 100 procent fokus på hockeyn. Sedan har vi varit länge tillsammans och hittat kemin, det är också en orsak till att så många öser in poäng, säger Ronja Savolainen som gör sin sjunde säsong i Luleå.

”Många lag kräver man betalar”

Blickar hon mot hemlandet i öst så ser hon inte alls samma möjligheter när det gäller ishockeyn då Naisten Liiga där är långt efter SDHL.

– Många lag kräver att man betalar en viss summa pengar varje månad för att kunna resa med laget och äta tillsammans. Det är också synd att alla som är topp i Finland väljer att åka till Sverige och spela och stannar inte där och utvecklar den ligan.

Finns det inget sånt snack er emellan, om att åka hem och styra upp ligan?

– Klart man har pratat om det och tänkt på det. Men nej... Det är ganska svårt att åka dit när man tänker på allt som finns här. Ska man åka till Finland måste man verkligen jobba vid sidan eller ha sparat pengar.

Savolainen pekar på det långsammare tempot och mer ojämna spelet mellan toppen- och bottenlagen som tydliga skillnader SDHL och finska ligan emellan.

Att SDHL tv-sänds och får mer uppmärksamhet tycker hon också sticker ut.

– I Finland är det tyvärr mest bara herrhockey som syns. Damhockeyn syns ingenstans.

”Går mycket framåt”

När det kommer till det finska landslaget har det varit betydligt bättre än Damkronorna de senaste åren.

– Även om vi har en betydligt sämre liga i Finland så kan de som är på topp där ändå driva det hela på ett helt annat sätt. Sverige kommer kanske ha en lite bättre framtid på grund av hur stor skillnad det är på serierna. Men vi går också mycket framåt av att spela här, säger Savolainen.

Luleås dominanta finskor

(Placering i poängligan)

3. Noora Tulus

4. Petra Nieminen

6. Viivi Vainikka

9. Jenni Hiirikoski

11. Ronja Savolainen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.