Ulf Rönnmark var oförberedd på elitdomarnas kritik. Foto: TT.

Rönnmark i stor intervju: ”Att de kräver min avgång har jag inte sett”

Uppdaterad
Publicerad

Domarchefen Ulf Rönnmark var oförberedd på den kritik han fått av SHL-domarna. Han trodde att allt var under kontroll så sent som i morse då han lämnade ett möte med elitdomarföreningen i Gävle. Han tror att allt handlar om utebliven information.

– En tydlig kritik är att man vill ha mer information, ett återkommande ord, säger Rönnmark till SVT Sport och känner inte några krav på hans avgång.

För SVT Sport redogör Rönnmark för sin syn på den konflikt som han ska ha med domarna i SHL.

Tydligen har samtliga 19 SHL-domare undertecknat ett brev där de kräver din avgång. Vad känner du kring det?

– Något brev har jag inte sett. Att de kräver min avgång har jag inte sett. Däremot har jag nåtts av synpunkter kring hur jag är som deras chef och det är inte roligt att få den typen av kritik.

Vad är det för typ av kritik som du fått?

– Vi gjorde en utvärdering tillsammans med domarna i juni, där de utvärderade sin egen insats och min och ur det kom det en del synpunkter och det var ingen katastrofutvärdering utan den hamnade på ett relativt gott värde. Kursen i morgon handlar om att ta de här negativa punkterna och se till att förbättra dem. I min värld finns det en plan för att hantera den kritik som fanns i utvärderingen men nu har det hänt någonting på vägen under sommaren tydligen.

Det finns tydligen ett brev där din avgång krävs?

– Jag vet inte om det står något om min avgång men strunt samma, där framkommer en annan typ av kritik, vassare än de negativa punkterna som gavs i utvärderingen. Det diskuterade vi med Elitdomarföreningens ordförande i Gävle i morse och det var ett väldigt bra samtal där vi identifierade en plan för hur vi skulle ta det här vidare. Från i morse har någonting hänt som inte ligger i linje med vad vi pratade om i somras.

”Domarna vill komma åt en förändring”

Är det inget avgångskrav? Eller handlar brevet om annan kritik?

– Utan att citera det brevet så ifrågasätter man det ledarskap jag haft, där man identifierat ett antal saker som jag måste förbättra. På slutet skriver man att man vill komma åt en förändring och den är väl dubbelbottnad i sammanhanget. Förändringar kan man göra på väldigt många olika sätt.

Vad vill de ha ut för förändring av dig?

– Jag tog över här jobbet förra sommaren och har egentligen gjort tre viktiga saker: Jag ställde högre krav på den fysiska statusen, jag har förändrat sättet kring hur man ska tänka när man dömer och vi har pratat en hel del om hur man kommunicerar med och mot spelare och tränare. Vissa kan nog känna att de inte riktigt är bekväma i den nya profilen som jag vill skapa, säger Rönnmark.

Rönnmark tror att det handlar om brist på information.

– En tydlig kritik är att man vill ha mer information, ett återkommande ord. Man vill under året ha information kring hur man dömer och hur man ligger till. Mer information behöver alla, inklusive jag själv hela tiden och den kritiken delar jag med domarna och det är ett ben som jag måste förbättra och göra ännu mer utav. Jag har jobbat tillsammans med SHL att ta fram ett informationsflöde för att de ska få en kvittens av sina matcher.

Ska sätta sig ner och se varandra i ögonen

Har du haft kontakt med domare under den här processen och känt stöd?

– Så sent som den 19-20 juni hade vi en träff med huvuddomarna och där berörde vi bland annat det här. Sedan kan jag förstå att den här situationen uppstår, av en jätteenkel anledning: För första gången på 50 år så har vi en domarkurs som ligger i slutet av augusti till skillnad mot det normala när den ligger första helgen i augusti, vilket gör att det just nu finns ett enormt informationsbehov från dem som ska döma men det ska de ju enligt planen få under kursen (som startar i morgon torsdag och pågår i fyra dagar). Domarna ville själva ha en så sen kurs som möjligt.

Hur känner du inför att träffa domarna efter den här turbulensen?

– Jag är lösningsorienterad och förhoppningsvis sätter vi oss ner och ser varandra i ögonen och börjar bena ut varför vi hamnat här? Vad är det för saker som vi måste förändra för att inte hamna här?

Finns inga underskrifter i brevet

Hur känner du inför allt det här och kommer du att vara kvar?

– Det är svårt att spekulera, det får vi se i morgon när vi har pratat med varandra, var tonaliteten ligger någonstans. Vi har ju inte setts sedan 19-20 juni. Sedan är ju frågan om alla domare står bakom det här?

Vet du mer uppgifter kring brevet och vilka som skrivit under?

– Nej, det finns inga underskrifter av brevet mig veterligen utan det är en textrad som heter ”Alla domare” i avslutningen. Hade man sajnat av med sitt eget namn hade det varit en annan fråga för då hade det stått klart att alla stod bakom. Som det är just nu vet jag inte.

Är premiären i SHL hotad på något sätt av det här?

– Det är också en sådan där omöjlig fråga att spekulera i. Ska man tolka domarna har de ju kastat ur sig strejker och avgångar och annat. Låt oss nu få träffas och pratas vid, det är liksom det första som måste få ske här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.