Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rysk ilska efter uteblivna utvisningen. Foto: TV6/Bildbyrån

Domarbasen efter kamerakaoset: Rätt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Många experter ansåg det felaktigt att domarna ändrade sig och inte blåste en kanadensisk utvisning som skulle gett 6 mot 3-spel i JVM-finalen mellan Ryssland och Kanada. Men domarteamet får stöd.
– I internationella turneringar blir det inte utvisning ifall pucken träffar objekt ovanför rinken, säger den finländske domarbasen.

Ryssland jagade kvittering i slutminuterna vid ställningen 3-4 (som matchen också slutade). Då skulle laget ha haft ett 6 mot 3-läge efter att en kanadensisk spelare rensat ut pucken på läktaren. TV-bilder visade tydligt att pucken skulle gått ut även om inte kameran varit placerad där den var. Pucken studsade ut på läktaren via kameran.

Direkt visade domaren upp två fingrar i luften för utvisning men ändrade sig till att fria – till ryssarnas stora förtret. Ironiskt nog var det kanadensiska TSN:s kamera som pucken träffade.

– I det internationella ishockeyförbundet IIHF:s turneringar blir det inte utvisning ifall pucken träffar dylika objekt ovanför rinken. Till dessa objekt räknas bland annat kameror och mikrofoner vid rinken, säger den finländske domarbasen Jyri Rönn till Jatkoaika.

Ingen skillnad om kameran står innanför eller utanför plexit

Rönn berättar för webbplatsen att det inte är någon skillnad om kameran står innanför eller utanför pleixglaset.

– I FM-ligan har vi inte sådana där konstruktioner.

I reglerna står det:

”En spelare som lyfter pucken från försvarszon och träffar resultattavlan eller ett objekt över isen, som får spelet att stanna, ska inte tilldömas något straff”.

Efteråt var den ryska ilskan dämpad.

– De vann guldet och vi vann silvret. Man kan säga många saker om det men inget kan ändra på det faktum att det är så det är, säger Jegor Sokolov till det internationella ishockeyförbundet, IIHF.

Se situationen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer