Jevgenij Kuznetsov Foto: TT

Ryske storstjärnan stängs av fyra år för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Ryske storstjärnan Jevgenij Kuznetsov har blivit avstängd av från landslagsspel av IIHF till 12 juni 2023. Detta efter att ha testats positivt för kokain i en dopningskontroll under årets VM-turnering.

Kuznetsov, som till vardags spelar i Washington Capitals i NHL, hamnade i blåsväder tidigare i våras där han var med på en film där det förekom misstänkta droger. Det ska ha varit i samband med firandet av Stanley Cup-segern 2018. Då slog han tillbaka mot anklagelser att han skulle ha tagit några droger.

– Jag har aldrig tagit droger. Ge mig ett dopningstest och jag kommer klara mig, sa han till ryska tidningen Sport Express efter videon i maj.

Men nu stängs 27-åringen av. Under en dopningskontroll i Slovakien under årets VM-turnering, där han gjorde sex poäng på tio matcher, så testades han positivt för kokain. Kuznetsov har inte begärt någon analys av b-provet, och stängs nu av från landslagsspel i fyra år av internationella ishockeyförbundet.

Kuznetsov var en av Washingtons bästa spelare när klubben vann sin första Stanley cup 2018 när han stod för 32 poäng på 24 matcher. Under den gångna säsongen så gjorde stjärnan 72 poäng på 76 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.