Foto: Bildbyrån

Salak talar ut om turerna bakom kontraktskaoset

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Salak presenterades av Djurgården i torsdags. Men redan för en vecka sedan kunde SVT Sport avslöja att han var överens med klubben. Nu berättar stjärnmålvakten själv om turerna runt dröjsmålet. 

– Det hade läckt felaktig information om mig och min familj i tidningarna som skapade en del oreda, säger Salak till SVT Sport. 

Det slog ner som en bomb. En av Europas bästa målvakter de senaste tio åren var muntligt överens med Prag om att avsluta kontraktet. Klubben var enligt SVT:s uppgifter redo att släppa honom redan i tisdags. 

– Jag var överens med Prag i tisdags men det drog ut på tiden av någon anledning som jag inte har kännedom om. 

Salak fortsätter:

– Tisdagen var vi överens muntligt men sen läckte det att jag brutit mot klubbens interna regelverk och sen tog det fart än mer där uppgifter florerade att jag hade bråkat med tränaren. När det sen började skrivas om en familjesituation att jag och min fru hade bråkat och att hon skulle lämna mig då blev det för mycket. Ingenting av det stämde.

”Den senaste veckan har varit jobbig”

35-åringen bekräftar att det i tjeckisk press stod att läsa om detta.

– Jag fick förklara allt och vrida det rätt. Ärligt talat, den senaste veckan har varit jobbig för mig. 

Mer vill inte Salak prata om det som varit utan väljer att fokusera på det som väntar, nämligen uppgiften att få nya klubben att klättra i tabellen. Han kommer också med starkt självförtroende efter en stark säsong där han bland annat blivit nominerad till CHL:s mest värdefulle spelare.

– Jag är väldigt glad att jag spelade så bra i CHL. Tror att det är därför Djurgården tog hit mig. Jag vill bevisa att jag inte är gammal som vissa säger. Jag vill hjälpa Djurgården. Det viktiga är bara att vi vinner matcher och håller oss kvar. Det är bara det jag bryr mig om.

Han har hunnit träffa laget och sedan tidigare känner han Dick Axelsson från tiden ihop i Färjestad – när de tillsammans vann SM-guld. 

– Han är en sån rolig kille. Jag tycker laget är bra och de behöver bara bra energi nu. Allt kan gå snabbt i rätt väg med positiv energi.

”Stänger inga dörrar”

Han ska nu tävla om istid med Mantas Armalis men det är ingenting han lägger vikt vid.

– Nej sånt där skiter jag totalt i. Jag är här för att stötta honom och laget för att vinna matcher.

Hur ser han ut?

– Han ser bra ut både på och utanför isen, säger han och skrattar. 

Hans kontrakt är skrivet säsongen ut men han avslöjar att det blir en förlängning om laget håller sig kvar i ligan.

– Jag det är väl som alltid. Spelar man bra är man kvar om inte så hittar jag ut själv. 

Det här blir hans sista kontrakt i karriären.

– Ja, jag stänger inga dörrar men min plan är att avsluta här i Stockholm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.