Sam Hallam ny förbundskapten för Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sam Hallam ny svensk förbundskapten i hockey.

– Det kommer att vara ett sorgearbete att lämna Växjö, det är ändå klubben som har gjort mig till den jag är i dag, säger Hallam till SVT Sport.

Den regerande mästartränaren och den tripple svenske SM-guld-vinnaren Sam Hallam tar över Tre Kronor efter avgående Johan Garpenlöv.

Han har under en tid varit förbundets förstaval. Nu kan SVT berätta att parterna nått en överenskommelse och den sträcker sig över fyra år. Det blev tio säsonger i Växjö för 42-åringen som byggt sig ett starkt cv trots sin i dessa sammanhang ringa ålder. Han är ett respekterat namn och beskrivs som ett underbarn som ledare, han började sin tränargärning redan som 25-åring i Karlskoga.

– Att få möjligheten att leda Tre Kronor är en stor ära. Utmaningen känns otroligt inspirerande, och tittar jag tillbaka på tränarna som haft rollen innan blir jag också väldigt stolt, säger Hallam till hockeyförbundets hemsida.

Kontraktet med Sam Hallam är skrivet till säsongen 2025/2026 vilket inkluderar hockey-VM för herrar på hemmaplan 2025 samt OS 2026.

Sam Hallam har lett Växjö till SM-guld 2015, 2018 och 2021.

Sam Hallam

Född: 15 juli 1979 i Stockholm

Klubbar som spelare: AIK (moderklubb), Tumba/Botkyrka, Bofors IF

Klubbar som tränare: Karlskoga HC div 2, Bofors IF, Växjö Lakers HC

Meriter som tränare: SM-guld 2015, 2018 & 2021, Årets coach 2018 (Arne Strömbergs Minne), Årets coach 2021 (Alliance of European Hockey Clubs)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.