Damkronornas målvakt Sara Grahn missar OS i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas stjärnmålvakt Sara Grahn, 33, missar OS i Peking efter att ha testats positivt för covid-19.

Hon beskriver spelen i Peking som hennes sista chans att spela OS-hockey.

– Jag är otroligt besviken och arg och väldigt ledsen. Det har varit ett känslosamt dygn, säger hon till SVT Sport.

Luleå-målvakten berättade i dag själv i ett inlägg på Instagram att hon missar OS som inleds om 13 dagar.

När SVT Sport når Grahn på telefon berättar hon att hon har testats positivt för covid-19. Nu måste hon lämna fyra negativa test inom loppet av fem dagar för att komma in i Kina.

Damkronorna

Men Svenska Ishockeyförbundet har tagit beslutet att ersätta Grahn då man vill åka med så stor trupp som möjligt den 27 januari.

– Det är jättejobbigt så klart. Det här var sista chansen för mig att representera Sverige i ett OS så det känns så klart väldigt tungt.

Hade du bestämt dig för att det här skulle bli ditt sista OS?

– Inte bestämt kanske, men jag är 33 år och har två år kvar på mitt nuvarande kontrakt. Det är väl den tiden jag har tänkt att spela. Det här kändes verkligen som sista chansen att delta. Man ska väl aldrig säga aldrig, men det är så det har känts i alla fall.

”Kroppsligt känns det jättebra”

Sara Grahn har tagit tre vaccinsprutor mot covid-19. Under samtalets gång hostar hon flera gånger.

Hur mår du rent fysiskt?

– Jag är förkyld. Har hosta och är lite snorig, men har inte haft feber en enda dag. Jag har kunnat aktivera mig med promenader och åkt skridskor så kroppsligt känns det jättebra. Men jag är positiv på PCR-testet så det kan jag inte komma bort i från.

– Det känns jobbigt att detta sker så nära inpå. Jag lär inte vara sjuk när det börjar och det är det störiga med allt detta. Det är taskig tajming.

”Gjort allt i min makt”

Grahn berättar också att hon har gjort allt i sin makt för att inte bli smittad. Bland annat hållit sig hemma och varken jobbat eller gått till affären på två veckor.

– Jag har gjort allt, men ändå blev jag sjuk, suckar hon.

– Natten mellan tisdag och onsdag började jag känna mig konstig i bröstet och fick hosta. På onsdagen gjorde jag ett snabbtest som var positivt och i går fick jag samma svar på ett PCR-test.

Experten: ”Viktigast i hela truppen”

Grahn har bland annat tre OS-turneringar, ett VM-brons och två SM-titlar på meritlistan. SVT:s expert Maria Rooth beskrev henne häromdagen som ”den viktigaste spelaren” i Damkronornas trupp.

– Sara Grahn, som har enormt mycket erfarenhet och fortfarande är hungrig, kommer att få dra det tyngsta lasset och hon måste verkligen prestera sitt absolut bästa för att Sverige ska ha en chans att ta sig vidare till kvartsfinal, sa Rooth.

Nu lär Emma Söderberg, som spelar för University of Minnesota-Duluth, få det stora ansvaret mellan stolparna.

– Jag önskar laget all lycka till och framför allt Emma som kommer att få en större roll. Jag är inte orolig för henne utan nu får hon visa på den stora scenen hur bra hon är.

”Det mest sorgliga...”

Vad säger du om målvaktssidan i truppen?

– Det är klart att den blir tunnare nu, jag har mycket rutin och har varit med i de här sammanhangen tidigare, men nu får någon annan kliva fram och axla rollen som förstemålvakt. Jag är helt övertygad om att Emma klarar det för hon är en fantastiskt duktig målvakt.

Vad tror du om Damkronornas chanser?

– Nu är det fyra väldigt duktiga spelare som har utgått, men vi har en bra stomme så jag tror att det kommer att gå bra, förutsatt att alla får åka iväg. Det mest sorgliga i det hela är väl att den truppen som blev uttagen inte är den som faktiskt får representera Sverige i OS.

Uppdatering: SVT Sport har pratat med Svenska Ishockeyförbundet som öppnar en dörr till OS-spel för Sara Grahn och de andra covid-drabbade spelarna.

Avbräcken i Damkronornas OS-trupp

Svenska Ishockeyförbundet meddelade under fredagen på Twitter att backarna Linnea Hedin (AIK) och Emmy Alasalmi (AIK) hade lämnat positiva covidtest och ersätts av Paula Bergström (Modo) och Linnéa Andersson (HV71).

Nu tvingas även målvakten Sara Grahn (Luleå) och forwarden Hanna Olsson (HV71) lämna återbud. De ersätts av Agnes Åker (AIK) och Linn Peterson (Luleå).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet