Deppig start för Mika Zibanejad. Foto: Bildbyrån

Säsongen en besvikelse för Zibanejad – stöttas av Bäckström

Uppdaterad
Publicerad

Mika Zibanejads säsong har hittills varit en personlig besvikelse. Nu tas han i försvar av årets svensk i NHL – Nicklas Bäckström.

– Jag är inte förvånad att det blir såhär. Svackor hör till spelet. Det gäller bara att jobba sig ur dem så snabbt som möjligt, säger han till SVT Sport.

Mika Zibanejad var årets svensk förra säsongen och hela NHL:s effektivaste målskytt. Kort och gott så dominerade han ligan och sköt 41 mål på 57 matcher och landade totalt på 75 poäng. Han var en av ligans mest lysande stjärnor. I år är verkligheten en annan. Hans facit efter 25 matcher; 9 poäng.

ARKIV: Här bryter Zibanejad måltorkan (8 mars)

Tidigt under säsongen drabbades han av corona vilket kan vara en delförklaring till kräftgången – men också en ursäkt han själv vägrar använda sig av.  Kritiker har påpekat hans skrala poängskörd och ställt sig frågande till denna förvandling  – men nu rider årets svenska kanon i NHL, veteranen Nicklas Bäckström ut i hans försvar. 

– Jag minns ju förra säsongen när han gjorde fem mål mot oss i en och samma match. Han flög fram och efteråt var man sådär nöjd men det här är ju en klasspelare. Även om han inte gör poäng så är Mika för mig en spelare som gör nytta för ett lag. Han kommer komma ur det men det gäller att bara kriga på, till slut vänder det. 

Mika Zibanejad säger till SVT inför kvällens match mot Boston att hans självförtroende fått sig en törn men att han börjar se ljuset i tunneln. 

– Förra året hade jag ett starkt självförtroende och det kändes som om allting gick in. I år har jag inte haft studsarna med mig. 

Det har nästan varit parodiskt?

– Ja nästan, samtidigt vet jag ju vad jag ska göra för att ta mig tillbaka till den nivå jag ska vara på. Jag är inte en spelare eller person som tar det med ro. Jag kollar på video efter matcherna och börjar se en skillnad i mitt uppträdande på isen. Jag gör analyser av hur jag rör mig där ute. Sakta men säkert är mitt spel på väg tillbaka till den nivå jag vill vara på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.