Schweiziska utspelet inför kvarten: ”Det är galenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska förbundskaptenen Tomas Montén håller inte Sverige som favorit inför kvartsfinalen mot Schweiz. Något som förvånar den schweiziska motsvarigheten Christian Wohlwend.

– Sveriges tränare säger att om vi spelar åtta matcher skulle vi vinna fyra var. Det är galenskap, säger han till SVT Sport.

För ganska exakt ett år sedan stod Schweiz inför en kvartsfinal mot Kanada i JVM.

Då var landets förbundskapten Christian Wohlwend uppgiven redan inför mötet. I ett klipp som då spred sig socialt sköt han ner sitt eget lags chans, ordentligt.

JVM i ishockey

–  Vi är inte ens nära lika bra som dem. De är snabbare, större, starkare, skjuter bättre, passar bättre och de kan göra allt bättre än oss. Vad ska jag säga?, sa han då.

Ser ingen favorit

Inför kvällens kvartsfinal mot Sverige är han nästan lika negativ.

– Om vi har en perfekt match, med en målvakt som står på huvudet, försvarare som spelar perfekt och inte gör några misstag och forwards som är väldigt målkåta, då kan vi besegra Sverige. Men allt måste vara perfekt, säger han till SVT Sport.

Tomas Montén å sin sida ser mötet som helt vidöppet.

– Vi måste ligga på Schweiz hela tiden, det kräver mycket skridskoåkning och bra fysik. Men vi kan inte slå dem på annat sätt, bedömer jag.

Inte vunnit sedan 2003

Till sajten Hockeynews har Montén sagt att han på förhand ser det som femtio-femtio. En kommentar som förvånar den schweiziska förbundskaptenen.

– Sveriges tränare säger att det är en femtio-femtio-match, att om vi spelar åtta matcher skulle vi vinna fyra var. Det har aldrig hänt...säg mig när vi har mötts under 2000-talet och vi vunnit varannan match? Det är galenskap, det har aldrig hänt.

Juniorkronorna har inte förlorat mot Schweiz i JVM-sammanhang sedan 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet