Kelty Apperson och Jacquie Pierri kommer senast från de kanadensiska mästarna Calgary. Nu ska de lyfta bottenlaget SDE. Foto: David Jesperson/Elin Fredriksson

”Vi behöver de utländska spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt en månad kvar till premiären i SDHL börjar trupperna att sätta sig. Samtidigt pågår en debatt om antalet utländska spelare i ligan och deras inverkan på svensk damishockey. Stockholmslaget SDE förlitar sig nästan helt på utländska spelare.

– Vi behöver de här spelarna. Det är en professionell liga och om det ska vara en professionell liga så kan inte vi ha ett division 1-lag. Vi måste ta in spelare utifrån för att kunna slå Luleå och vara konkurrenskraftiga i den här ligan, säger Sofia Reideborn, målvakt i SDE till SVT Sport.

Huvudtränaren Shane Warschaw som själv kommer från Kalifornien menar att man inte har några alternativ.

– Det finns ungefär 200 seniorspelare som är registrerade i Sverige. Hur många av dem av dem är bra nog att spela i SDHL? Låt säga hälften. Varje lag måste fylla sin trupp med 22 spelare. Om vi vill ha spelare av högsta kaliber måste vi gå utomlands, säger han till SVT Sport.

SDE har i princip alltid varit ett bottenlag och har flest antal utländska spelare i nuläget. Lite av en slagpåse både i tabellen och debatten om antalet importer. Men det är inte bara de mindre klubbarna som har svårt att knyta till sig svenska talanger som förlitar sig på utländska stjärnor. I svenska mästarna Luleå var till exempel nio av 22 spelare utländska förra säsongen. Där var majoriteten finländskor.

SDE har flest utländska spelare Foto: SVT

Kan komma fler än någonsin

Det kan ansluta ännu fler utländska spelare innan säsongsstart. Den kanadensiska ligan CWHL lade ner i våras och två spelare från mästarlaget Calgary Inferno har anslutit till SDE bara den här veckan. Nu tror man för första gången på länge att en slutspelsplats är inom räckhåll och en realistisk målsättning.

– Spelarna som finns i den här ligan är redan nu starka och duktiga. Vi kan bara addera till det. För spelare som är på gränsen att ta sig in i laget är det ett bra test att träna och spela med oss. Om de vill vara i SDHL så inser de att de måste höja sig ett snäpp, säger det kanadensiska nyförvärvet Kelty Apperson.

Damkronornas oro: ”Måste pågå ett arbete vid sidan om”

Damkronorna håller på att återhämta sig från den dystraste våren någonsin där man åkte ur A-gruppen i VM. Det finns en oro för att de svenska landslagsspelarna inte får den istid och det ansvar på isen som de behöver för att öka kvalitén på landslaget om SDHL-lagen låter utländska spelare spela de viktigaste rollerna.

Förbundskaptenen Ylva Martinsen håller med om att de höjer kvailtén på ligan.

– Förutsatt att de spelare som kommer in är seriösa och satsar på sin idrott kommer det att skapa en miljö där de svenska spelarna tvingas tävla, och det är bra, säger hon till SVT Sport.

Samtidigt finns det orosmoment.

– Men på lång sikt, om vi ser till effekterna på kanske tio år, så är det viktigt att det har pågått ett arbete vid sidan om. Där det jobbas för att få fram svenska spelare som är bra utbildade, säger hon.

– Jag förstår vad de menar, men jag tror bara att det är bra att vi är här och pushar dem. Så att Sverige i framtiden kan vara med och konkurrera på ett OS till exempel, säger SDE:s Kelty Apperson.

85 utländska spelare – här är de

AIK: 3

Lettland 1

Norge 1

Finland 1

Brynäs: 6

Schweiz 2

Kanada 1

Storbritannien 1

Tjeckien 2

Djurgården: 9

Kanada 4

Norge 2

Danmark 2

USA 1

Göteborg: 5

Storbritannien 1

Kanada 2

USA 1

Danmark 1

HV71: 11

Spanien 1

Kanada 4

USA 2

Finland 2

Österrike 1

Schweiz 1

Leksand: 6

Tyskland 2

USA 1

Norge 1

Danmark 1

Frankrike 1

Linköping: 12

Finland 4

Norge 4

Japan 1

USA 2

Kanada 1

Luleå: 10

Finland 6

Danmark 2

Japan 1

Ungern 1

Modo: 8

Tjeckien 3

Kanada 2

Frankrike 2

USA 1

SDE: 15

Kanada 5

Nederländerna 3

USA 2

Tjeckien 1

Finland 1

Ungern 1

Slovakien 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.