Agne Bengtsson, ordförande SDHL. Foto: Bildbyrån

SDHL jobbar för en begränsning av utländska spelare

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg vill ha färre utländska spelare i SDHL. Och det är även något som SDHL jobbar på.
– Jag tror att alla i svensk hockey är överens om att vi har väldigt många importer i ligan, säger Agne Bengtsson, ordförande SDHL till SVT Sport.

Tidigare i dag sa Damkronornas nya förbundskapten till TT att han ville se en begränsning i antalet utländska spelare i SDHL för att ge plats till svenska spelare. Och han får medhåll – från SDHL.

– Jag tror  att alla i svensk hockey är överens om att vi har många importer i ligan. Vilket beror på att ligan är i tillväxt och att antalet svenska spelare är begränsat, och då ser man sig om efter bra spelare i omvärlden. Det är inget vi tycker är bra över tid. För att lyfta Damkronorna och svensk hockey behöver vi fler spelare med större ansvar i sina klubbar, säger Agne Bengtsson till SVT Sport.

Enligt Bengtsson förs det diskussioner inom ligan om att begränsa antalet utländska spelare.

– Vi har tittat på det här och har fått höra att det inte går från jurister. Men sedan har vi sett att svensk basket har hittat på saker redan till kommande säsong. Och går det i basket måste det gå i hockeyn.

Inte aktuellt till nästa säsong

Det är emellertid inte aktuellt att ändra något redan inför nästa säsong säger Bengtsson.

– Nej, där är huvuddelen av kontrakten skrivna. Det är svårt att reglera det på så kort sikt. Men vi behöver agera tidigt i höst för kommande år. Om vi lyckas med det eller inte återstår att se.

Det som ligan jobbar mot är något som kommer ta tid för att få igenom, och inget som går att genomföra på bara något år. En del i problematiken är att det inte går att få in tillräckligt många svenska spelare på bara något år.

– Först sätter man en form av förstanivå som man ska krypa under. Sedan ser jag framför mig att man sänker den nivån och får fler och fler svenska spelare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.