Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

SDHL:s Oscar Alsenfelt om damernas NHL: ”Liten chock”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas motsvarighet till NHL drar igång med sex lag i januari.

För SDHL kom beskedet som en chock – men nu förs en dialog mellan ligorna.

– Om det växer, går bra och sätter sig vill vi vara förberedda på hur vi ska tjäna på det, inte se det som en risk eller vara rädda för det, säger SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt till SVT Sport.

Alsenfelt hade haft kontakt med både Hockey Canada och USA Hockey innan nyheten om detaljerna kring nya ligan presenterades nyligen. Han tyckte att det var väldigt oväntat att det blev exakt som det blev.

– Det blev en liten chock och nu har man försökt gräva i det på kort tid, haft möten med alla klubbar om vad de tror och vad de hört, säger han.

”Vi måste ta i frågan”

SDHL:s sportchef tror inte att PWHL kommer påverka den svenska ligan så mycket på kort sikt då bara sex lag ska fyllas till en början.

Men nästa vecka kommer Alsenfelt ha möte med representanter från ligan som en del av en kartläggning.

– Vi är medvetna om att vi måste ta i frågan för att se om vi kan komma fram till något sätt att samarbeta mellan ligorna som på killsidan.

– Jag vet inte exakt hur det kommer bli eller ser ut. Det kommer nog utkristallisera sig de kommande veckorna, vem exakt man ska prata med och hur mycket de vill prata med oss.

”Kan bli att vi tappar svenskor”

I nya PWHL kommer de bäst betalda spelarna tjäna runt 900 000 kronor per säsong. Alsenfelt hoppas att det på sikt kommer spilla över på SDHL, men ser också att SDHL kan tappa en del klasspelare om ligan etablerar sig.

– Om de skulle utöka till kanske tio lag så börjar man kolla ännu mer mot Europa. Det kan bli att vi tappar några svenskor, och det kan också bli att vi kanske inte får de bästa finskorna.

Hör Oscar Alsenfelts tankar om nya ligan i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.