Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt om ambulanskritiken

Uppdaterad
Publicerad

När Jenni Hiirikoski skadades otäckt i SDHL-finalen fanns ingen ambulans på plats. När Luleås herrlag om två dagar spelar kvartsfinal i SHL kommer det göra det.  

– Att ställa det i ett jämställdhetsperspektiv tycker jag är lite fel för hockeyallsvenskan har heller ingen ambulans, säger SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt till SVT Sport. 

Hiirikoskis skada i SM-finalen mellan Luleå och Brynäs väckte frågor om förutsättningar och säkerhet för damhockeyspelare i Sverige. Det tog 27 minuter innan en ambulans var på plats.  

Enligt Oscar Alsenfelt, ny sportchef i SDHL för säsongen, var frågan uppe så sent som på ligans senaste styrelsemöte. 

– Jag har börjat en process att inventera alla situationer i SHL-klubbarna. Hur mycket de betalar, hur många ambulanser som finns tillgängliga och så vidare. Så redan innan det här hände med Jenni i går har det här varit en punkt vi kommer ta vidare, säger han. 

”Känns inte helt rätt i magen”

I SHL finns krav på ambulans vid matcher. I SDHL eller hockeyallsvenskan finns det inte. 

Det innebär att Luleås herrar i nästa kvartsfinal på hemmais på onsdag, till skillnad från damlaget, kommer ha en ambulans närvarande från start.

– Självklart skulle vi vilja ha samma förutsättningar som SHL. Men det är en kostnadsfråga. Jag tycker ändå vi går i rätt riktning. En sjukvårdsförsäkring för spelare är klubbad till nästa år. Nästa steg är att få in legitimerade läkare på varje match, det är också klubbat. Sedan är det såklart det inte känns helt rätt i magen att det står en ambulans på plats två dagar senare, säger Alsenfelt.

Hör mer från SDHL-sportchefen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.