HV71s Thea Johansson och Örebros Emil Larsson. Foto: Bildbyrån

SHL får mest pengar – av ishockeyförbundets kompensationsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att ge de svenska toppligorna i ishockey 183 miljoner i kompensationsstöd.

Av den summan går nästintill 108 miljoner till SHL medan SDHL får mer än fullt stöd och landar på 3,1 miljoner kronor. 1,8 miljoner mer än man fått annars.

”Då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart”, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

Totalt delade regeringen ut 195 miljoner kronor till svensk ishockey där 12 miljoner kronor gick direkt ut till barn och ungdomsföreningar.

De resterande 183 miljonerna som räknas in i kompensationsstödet ska täcka upp de delar av det intäktsbortfall som varit under det tredje och fjärde kvartalet.

Corona och idrott

– Att ishockeyn tilldelas ett kompensationsstöd på cirka 195 miljoner kronor visar på hur hårt ishockeyn som idrott drabbats ekonomiskt till följd av coronapandemin, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

SDHL får 1,8 miljoner i extra stöd

De fyra ligorna som haft tillgång till att söka kompensationsstöd är SDHL, SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Bland de fyra ligorna är fördelningen 107,8 miljoner till SHL, 3,1 miljoner till SDHL, 36,8 miljoner till hockeyallsvenskan och 30,7 miljoner till hockeyettan.

I SDHL:s 3,1 miljoner kronor är 1,8 miljoner ett extra stöd från förbundet. Det enligt det egna pressmeddelandet.

– Vi ska komma ihåg att detta inte är ett verksamhetsstöd utan kompensation för tappade matchintäkter på grund av pandemin. Men då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart så därför har vi, i samråd med de andra ligorna, valt att ge fullt kompensationsstöd till SDHL på sökt belopp, säger Stark.

Regeringen hade två önskemål

Från regeringens sida fanns två önskemål med hur kompensationsstödet fördelade ut. Det ena var att stödet inte ska främja ojämlikhet och det andra är att föreningar som varit ekonomiskt ansvarstagande ska premieras vid utdelningen.

– Nästa steg i processen i utbetalningen av kompensationsstödet är att ligaorganisationerna själva tar fram fördelningsunderlag till respektive förening, säger Stark.

Totalt sätt täcker de 183 miljonerna som nu delats ut 43% av den summa som ansökts.

KLIPP: Kiruna AIF: ”Orkar vi nästa säsong?”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet