SHL planerar starta igång serien utan publik. Men Luleå varnar för att klubben inte klarar en hel säsong med de förutsättningarna. Foto: Bildbyrån

SHL-klubben varnar: Klarar inte en säsong utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Gulddrömmen försvann med coronapandemin, det inställda slutspelet betyder röda siffror och det råder värvningsstopp.
Men det finns ett ännu mer skrämmande scenario för Luleå Hockey – spel utan publik hela nästa säsong. Det skulle klubben inte klara.
– Nej, det gör vi inte. Det har jag väldigt svårt att tro, säger vd:n Stefan Enbom.

Det kanske låter som en väl negativ framtidsbild med en publikfri SHL-säsong.

Men i takt med att tiden går utan att virusläget förändras nämnvärt och att svensk fotboll inte ens får visa upp sig inför tomma läktare så växer oron. Dessutom talas det om en möjlig andra våg av coronaviruset i höst och vinter.

Hos överlägsna SHL-seriesegraren Luleå Hockey ska budgeten nu revideras en andra gång.

– De 10-15 miljonerna vi reviderade budgeten med förra gången kanske inte räcker. För en månad sedan utgick vi från att nästa säsong skulle komma i gång med publik. Nu har det gått en månad till och vi måste utgå från att det kan bli väldigt stora problem med det under hösten. Blir det så måste vi se till att inte hamna i en situation där vi riskerar föreningens framtid och ekonomi, säger Enbom, som berättar att flera samarbetspartners har gått i konkurs.

Röda siffror

För ett år sedan gjorde Luleå en ekonomisk rekordvinst på 17 miljoner kronor, efter SM-guld på damsidan och en semifinalplats på herrsidan. Den här säsongen vann herrlaget grundserien överlägset och sågs som guldfavorit inför slutspelet – som ställdes in.

Enbom säger att resultatet inte är klart ännu, men att det blir ”hanterbara” minussiffror. Spelarbudgeten för nästa säsong har redan minskats med 5 miljoner kronor, från 45 till 40 miljoner.

Att två av föreningens mest populära spelare, herrmålvakten Joel Lassinantti och damforwarden Michelle Karvinen, lämnade klubben i förra veckan gjorde att Stefan Enbom berättade om läget via sociala medier och på klubbens webbplats.

”Drastiska åtgärder”

Han säger att han i nuläget, om nästa säsong spelas inför publik, inte är orolig. Luleå är en guldutmanare:

– Absolut, vi kommer att vara med och utmana både i SHL och SDHL.

Men i det värsta scenariot, med en hel säsong inför tomma läktare, går klubben sannolikt under. Luleå hade efter fjolårets rekordresultat 26,5 miljoner kronor i eget kapital.

– Det klarar vi inte, det kräver i så fall väldigt drastiska åtgärder i spelartruppen och i bemanningen generellt.

Fler än Luleå har börjat förbereda sig för en SHL-premiär i september utan publik. Värmlands Folkblad rapporterade för en tid sedan att SHL:s rikaste klubb, Färjestad – med 116,5 miljoner i eget kapital – gör detsamma.

TT: Hur går snacket bland er SHL-klubbar, när behöver ni ta ett beslut om säsongsstarten?

– Alla är fullständigt överens om att vi ska komma i gång och att vi ska göra det med publik och jobbar utifrån det. Sedan förbereder vi både på liganivå och bland klubbar att det kan bli något annat. Fram emot slutet av juni eller början av juli kan vi ha ett beslut utifrån läget då, men det är inte säkert att allting är glasklart då.

KLIPP: Modos lag i spillror: ”Från succé till kris på en timme”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När de bästa spelarna har lämnat laget, som poängkungen Jonathan Johansson till höger, har Modos vd Johan Widebro (till vänster) och hans ledning tvingats bygga om. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer