Jesper Frödén jublar efter att ha gjort 2-0 för Skellefteå. Foto: Bildbyrån

Skellefteå vann svängig match i Leksand

Det såg ut att bli en klar seger för Skellefteå mot Leksand. 4-1 efter två perioder – men då vaknade Leksand och kvitterade till slut med nio sekunder kvar till 4-4. Det skulle dock bli en bortaseger efter att Andreas Wingerli avgjort i förlängningen för Skellefteå.

Leksand har det tungt när de spelar en man mindre. Förra säsongen klarade de av endast 69 procent av de boxplay som laget spelade. Den här säsongen började inte heller bra.

Skellefteå fick två chanser i powerplay i första perioden, båda gångerna resulterade det i en puck bakom Axel Brage i Leksandsmålet. Och hade rättvist ledningen i paus med 2-1.

I andra perioden fortsatte Skellefteås lycka med en man mer. Först satte Niclas Burström 3-1 just efter att Leksand blivit fulltaligt på ett snyggt sätt när han från nära håll snurrade runt och snärtade upp pucken i krysset. Och bara fyra minuter senare var det dags igen. Den gången från Philip Brobergs klubba, en riktig kanon från backposition, hans tredje poäng i matchen.

– Vi har ett bra pucktempo och vågar skjuta, säger Broberg till C More om det vassa PP-spelet.

Reportage och matchbilder:

Galen upphämtning av Leksand

Att det var så svårt för Leksand att hålla borta pucken från mål i boxplay var nog frustrerande för Leksand, som i fem mot fem var det laget som skapade flest lägen. Och när laget i tredje perioden hade bättre disciplin kom också en upphämtning där förstakedjan med Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper imponerade.

På en spelvändning gick pucken snabbt från Cehlarik till Hrivik tillbaka till Cehlarik som snyggt kunde sätta reduceringen med knappt sex minuter kvar. Och ytterligare spänning skulle det bli. Med tre minuter kvar kunde Lucas Nordsäter stänka in 3-4, och Leksand fick blodad tand på riktigt.

Med plockad målvakt pressade Leksand på ytterligare... och med nio sekunder kvar klev Cehlarik fram igen och kvitterade från dålig vinkel.

Intensiv förlängning

Förlängningen blev sedan riktigt intensiv, där lagen växlade heta chanser. Där var det till slut Andreas Wingerli som i ett två mot noll läge sköt själv och hittade en lucka bakom Janne Juvonen och avgjorde för Skellefteå.

– Jag vet inte om vi blir bekväma som får en stor ledning tidigt. Vi får kolla på det, säger Wingerli till C More om raset som kostade en poäng.