Joakim Lindström och Rickard Hugg inledde målskyttet. Foto: Bildbyrån

Skellefteå klara för semifinal – vann rysaren mot Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är klara för semifinal i SM-slutspelet.

Detta efter att man vunnit match sju mot Luleå med 3-1.

– Det var en lång serie och att vi kunde rulla på fyra kedjor tror jag var en starkt bidragande orsak till att vi vann, säger Joakim Lindström till SVT Sport.

Han gjorde mål i match sex i går och nu höll han sig framme på nytt, Rickard Hugg, när han högg på en retur och satte 1-0 för Skellefteå i match sju mot Luleå efter knappa kvarten.

Innan perioden var över hade uppförsbacken blivit ännu brantare för Luleå. Joakim Lindström snodde pucken av Einar Emanuelsson, kom in från vänster och snärtade dit 2-0 när dryga minuten återstod av period ett.

”Roligaste som finns”

I match sex var det Luleå som hade en tvåmålsledning, nu var det ombytta roller.

– Det är det roligaste som finns det här, att få spela en match sju. Det är bara att sänka axlarna och försöka ha kul, sa Hugg till C More efter den första perioden.

”De är bättre på allt”

I mittakten vann Skellefteå skotten med 13-8 och var faktiskt närmre att utöka än att Luleå skulle arbeta fram en reducering. Men perioden slutade mållöst där Joel Lassinantti som var tillbaka i Luleåkassen fick stå för ett par fina parader.

En av Luleås största stjärnor, Linus Klasen, var inte nöjd efter 40 spelade minuter och ett tvåmålsunderläge.

– Vi måste bli bättre på allt. Skellefteå är bättre på allt där ute men vi har 20 minuter på oss att göra någonting fantastiskt. Vi ska kräma ut allt vi har så att vi kan se varandra i ögonen efter matchen, sa han till C More i den andra pausen.

Utökad ledning

Och visst, Luleå öppnade den tredje perioden bra och höll sig framme för att skapa ett par chanser. Men detta – säkerligen till Klasens stora frustration – fortsatt utan att få in pucken.

I stället var det Skellefteå som utökade till 3-0 när Oscar Möller sköt från blålinjen och Pär Lindholm petade in en svag retur från Lassinantti.

Med tre minuter kvar lyckades Luleå spräcka Gustaf Lindvalls nolla. Isac Brännström höll sig framme i röran framför Skellefteås mål och var först på en målvaktsretur fram till 1-3.

Onödig utvisning förstörde

Luleå tog time out och samlade laget inför jakten på ytterligare en reducering. Men med knappa två minuter kvar att spela slarvade finländaren Juhani Tyvärinen i egen zon, tappade pucken och tvingades riva omkull en motståndare för att inte Skellefteå skulle stänga matchen i det öppna målet.

Skellefteå kunde sedan spela av tiden och är klara för semifinal där man ställs mot Rögle. För Luleå väntar semester.

– Det var en tuff och tajt serie, det hade kunnat gå hur som helst. Jag tycker att vi investerar på Luleå tidigt i serien och fick betalt för det först i dag. Det var en lång serie och att vi kunde rulla på fyra kedjor tror jag var en starkt bidragande orsak, säger Joakim Lindström till SVT Sport.

Vad tror du om serien mot Rögle?

– Det finns alla förutsättningar för att bli en bra matchserie. De har gått bra i grundserien så det blir en tuff utmaning för oss. Men det känns som att vi är på gång och har en bra känsla i laget, så jag gillar våra chanser.

SHL

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

3 - 1

Luleå HF logo

Luleå HF

2-0, 0-0, 1-1
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå
SHL
Skellefteå AIK,Luleå HF - 2020/2021
#LagSVFGM-IMMP
1
Skellefteå AIK logotypSAIKSkellefteå AIK
7331017-16+14
2
Luleå HF logotypLHFLuleå HF
7330116-17-13

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.