Holloway hjälte när Skellefteå vände i CHL

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK är klart för kvartsfinal i CHL. Trots en usel inledning vann man mot norska Storhamar med 3–2 (1–2, 2–0, 0–0) – och är vidare med minsta möjliga marginal, 7–6 sammanlagt.

Bud Holloway gjorde både 2–2 och segermålet 3–2.

Bud Holloway, som inte gjort speciellt många poäng för Skellefteå i höst, gjorde två mål, och en assist. På det avgörande 3–2-målet gjorde han i princip assist till sig själv sedan han petade in pucken efter ett långt, fint anfall. Det var faktiskt Holloway själv som spelade in pucken framför mål, men ingen träffade den och Holloway kunde runda kassen och själv lägga in det viktiga ledningsmålet – som visade sig bli segermålet.

– Vi har väntat på Buds poängskörd. Men han har gjort det på rätt sätt, kämpat sig in i det här, berömde en lättad Skellefteå-tränare Tommy Samuelsson.

Började slarvigt

– Visst var det skönt med seger. Vi visste att det skulle bli tufft, men vår andraperiod kom att avgöra.

Det har gått ett par veckor sedan Skellefteå tappade 4–1 till 4–4 mot Storhamar i första åttondelsfinalen i CHL.

Sedan dess har Skellefteå bland annat tagit meriterande segrar i SHL mot Frölunda borta och krossat Malmö hemma med 9–0. Och så har 18-årige talangen Albin Eriksson slagit igenom.

Kanske var det därför Skellefteå startade så avslappnat – eller snarare slarvigt. Och möjligen hade man glömt bort att Storhamar var bra i power play senast.

För redan efter 5.18 kom 0–1. Hemmabacken Johan Alm föll helt ohotad i egen zon vilket gav Steffen Thoresen öppet läge. Och även 1–2 kom i power play, målskytt svensken Joel Johansson.

”Stolt över modet”

Men också Skellefteå gjorde sina mål med en man mer på isen. Bud Holloways skott studsade snett och Juhamatti Aaltonen fick öppet mål till 1–1. Och det var det dittills snyggaste, 2–2 klippte Bud Holloway in på en passning rätt igenom Storhamars box från Mattias Olimb.

Skellefteå var det klart bättre laget i den andra perioden och ganska snabbt kom också 3–2.

Den sista perioden blev jämn, och till sist dramatisk. Storhamar tryckte på, tog ut målvakten, och Patrick Thoresen lyckades skjuta över öppet mål i den absolut sista sekunden.

Men Skellefteå höll undan och är vidare.

– Vi gör ett ärligt försök att kvittera, och jag är stolt över det mod vi visar när verkligen försöker på slutet. Skellefteå var det bättre laget, men vi var bara ett ribbskott ifrån kvittering, sa Storhamars svenske tränare Fredrik Söderström.

Champions Hockey League

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

3 - 2

Storhamar Hockey logo

Storhamar Hockey

1-2, 2-0, 0-0
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå
Publik: 1524

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.