Skellefteå vann efter rivstart och rysare mot Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå rivstartade, och gick upp till 2–0 redan efter fem minuter – innan Luleå ens hade haft ett enda skott på mål.

Men matchen bytte skepnad totalt – och Luleå tog matchen till förlängning.

Men väl där tog Skellefteå segern, efter att ha avgjort i den 100:e (!) minut.

– Det kunde gått och vilket håll som helst, säger Melker Karlsson.

Skellefteå inledde kvartsfinalserien mot rivalen Luleå på bästa sätt. Redan efter 4.04 satte Niclas Burström 1-0 med ett backskott, och bara 61 sekunder senare utökade Jesper Frödén med 2–0.

Där och då hade Luleå inte haft ett enda skott på Gustaf Lindvall i Skellefteås mål, och de flesta trodde nog på en enkel Skellefteå-seger.

Kvitteringen dröjde

Men bara 66 sekunder efter Frödéns 2–0-mål reducerade Jonas Berglund för Luleå, med lagets första skott på mål.

Därefter tog Luleå över spelet för resten av perioden – utan att lyckas kvittera.

Själin kvitterade

Men till slut, 7.28 in i den tredje perioden, kom kvitteringen. Backen Pontus Själin, som bara gjorde ett mål på hela grundserien, slängde iväg ett skott som via en Skellefteå-spelare styrdes in i mål, och matchen gick till förlängning.

Och förlängningen blev en riktig holmgång. Det skapades mängder av chanser och blev ett flertal utvisningar och farliga efterföljande numerära över- och underlägen.

Lassinantti storspelade

Men det dröjde innan matchen avgjordes. Först i den femte periodens sista minut, strax efter att storspelande Joel Lassinantti räddat Jonathan Berggrens friläge, kom avgörandet.

Niclas Burström, som inledde målskyttet i matchen, stänkte iväg ett backskott direkt efter tekning. Pucken styrdes på en spelare framför Lassinantti, och ett jublande Skellefteå har därmed 1–0 i matcher.

– Skönt att den går in! Det är en jämn match som kunde gått och vilket håll som helst i förlängningen, för vi växlade ju chanser, säger Melker Karlsson, som tilldelades målet, även om han inte själv var säker på att han styrde in pucken:

– Jag vet inte om jag var på den, jag tror att ”Nisse” (Burström) stänkte in den själv och fick avgöra, sade han till C More.

SHL

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

3 - 2

Luleå HF logo

Luleå HF

2-1, 0-0, 0-1, 0-0, 1-0
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.