Örebro-stjärnan Aaron Palushaj (till vänster) vill se fler slagsmål i SHL – för att stävja utvecklingen med fula tacklingar. Foto: Bildbyrån

Örebro-stjärnan: ”Skulle vilja se slagsmål i SHL”

Publicerad

– Löjligt långa avstängningar för slagsmål. Jag tycker man ska öppna för lite fighting.
Inför SHL-säsongen väcks flera röster för att tillåta nävar och privata uppgörelser i hockeyrinken, en åsikt som redan lanserats från tränarhåll.

Det var i gårdagens DN som Örebro-tränaren Niklas Sundblad vädrade sitt missnöje med dagens läge.

– Jag skulle tillåta fighting. Om man har stått för en tackling så måste man ta ansvar och stå upp för den, säger den förre forwarden med meriter från både Nordamerika och ligor i central-Europa.

Flera SHL-spelare, däribland klubbens amerikanska stjärnvärvning Aaron Palushaj, är inne på samma linje:

– En sak jag skulle vilja se i ligan är slagsmål och skälet till det är fula tacklingar. Om man ger sig på någon och inte behöver ta konsekvenserna av det i form av ett slagsmål, så är det som att det är fritt fram att ge sig på stjärnspelare.

”Hade varit en krydda för ligan”

Han betonar att han inte vill att slagsmålen tar över spelet.

– Jag vill inte ha det som på 80-talet, med tio slagsmål per match, men om man inte bestraffar spelarna lika hårt som idag så skulle det rensa upp lite bland de fula tacklingarna.

En av SHL:s tuffa backar vill också se mer av ”uppgörelser”.

– Jag skulle vilja tillåta att det var mer öppet för fighting, att man får till exempel fyra minuter för det. Jag menar inte att man ska suga tag i en liten junior och sopa på honom. Två stora, starka män som är med på det helt enkelt. Jag tror att det hade varit en krydda för ligan.

Till och med en av seriens målvakter, Timrås Niklas Svedberg, som vänt hem efter sex år i både NHL och KHL, tycker att det är för styvmoderlig syn på slagsmål och att det påverkar hockeyn negativt.

– Det är lite löjligt långa avstängningar på slagsmål. Det är väl en sak med fula tacklingar, men det måste ju tillåtas känslor. Det är något som inte gynnar hockeyn och publiken, säger Brynäs förre guldkeeper inför sin återkomst till SHL.

Hockeyförbundet: ”Hör inte hemma på hockeybanan”

Svenska ishockeyförbundet har inga planer på att tillåta slagsmål i SHL.

– Slagsmål hör inte hemma på hockeybanan. Det är inte aktuellt och kommer inte vara aktuellt. Det är av den enkla anledningen att slagsmål och skadeframkallande moment är någonting vi jobbar med att få bort från hockeybanorna, säger  Anders Larsson, ordförande i förbundet, till SVT Sport.

– Hockey ska vara fartfyllt och tuffa tacklingar men det ska också vara schysst spel och då hör inte slagsmål och skadeframkallande moment hemma.

– Spelarna ska vara förebilder för barn och ungdomar som ska inspireras, konstaterar Larsson

Vad säger du om de argument som förs fram att slagsmål skulle göra att de riktigt fula tacklingarna skulle bli mindre?

– Fula tacklingar hör ju inte heller hemma för de kan vara skadeframkallande men det blir ju knappast bättre av att man gör något annat som inte heller är tillåtet, säger Larsson.

Fråga · Vill du se fler slagsmål i SHL?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer